İçeriğe geç

İki yıldır yıllık izin kullandırılmıyor, haklı fesihle kıdem tazminatı alır mıyım?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 17 Ekim 2026
Soru

Bir mağazada iki yılı aşkın süredir çalışıyorum. Bu sürede bir kez bile yıllık izin kullanamadım; ne zaman izin istesem "işler yoğun, sonra bakarız" deniyor. Artık ayrılmak istiyorum ama kendim istifa edersem kıdem tazminatımı kaybedeceğimi duydum. İzin kullandırılmaması haklı fesih sebebi olur mu, olursa nasıl bir yol izlemeliyim?

Soran: Ceren A. 17 Ekim 2026 İş Hukuku Kıdem Tazminatı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 17 Ekim 2026
Kısa cevapEvet, yıllık ücretli iznin uzun süre hiç kullandırılmaması ya da yazılı talebinize rağmen gerekçesiz reddedilmesi işçiye haklı fesih hakkı verir ve bu yolla ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Ancak Yargıtay bu konuda ispat arıyor: Yalnızca "izin kullanamadım" demek yetmez, izin istediğinizi ve reddedildiğinizi belgelemeniz gerekir.

Hukuki dayanak: İş Kanunu'nun 53. maddesine göre en az bir yıl çalışan işçiye yıllık ücretli izin verilir ve bu haktan vazgeçilemez; bir ile beş yıl arası kıdemde izin süresi on dört günden az olamaz. 56. maddeye göre izin işveren tarafından bölünemez ve süresi içinde sürekli biçimde verilmesi zorunludur; işveren ayrıca izin kayıt belgesi tutmak zorundadır. İşçi 24. maddenin II/f bendi uyarınca, çalışma şartlarının uygulanmaması hâlinde sözleşmeyi bildirim süresini beklemeden feshedebilir. Haklı fesihte kıdem tazminatı (1475 sayılı Kanun m. 14) ödenir; ihbar tazminatı ise istenemez. Kullanılmayan izinlerin ücreti, sözleşme nasıl sona ererse ersin 59. madde gereği son ücret üzerinden ödenir.

Emsal: Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 28.04.2026 tarihli, 2026/1495 E., 2026/3952 K. sayılı kararında, izinlerinin kısa parçalar hâlinde kullandırıldığını ileri sürerek sözleşmesini fesheden işçinin kıdem tazminatı talebi reddedilmiştir. Daire, "davacı tarafça işverenin çok uzun süre hiç izin kullandırmaması ya da talep edildiği hâlde gerekçesiz olarak izin kullandırılmaması hususlarının da ispatlanmadığı görülmektedir." demiştir. Yani belirleyici olan, talebin ve reddin belgelenmesidir.

Ne yapmalısınız:

  • Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği'ne uygun olarak, kullanmak istediğiniz tarihten en az bir ay önce yazılı izin talebi verin; e-posta ya da mesaj yoluyla verdiyseniz saklayın.
  • Talep reddedilir ya da cevapsız kalırsa, noter aracılığıyla işverene iznin kullandırılmasını isteyen ve aksi hâlde sözleşmeyi haklı nedenle feshedeceğinizi bildiren bir ihtar gönderin.
  • Yine kullandırılmazsa fesih bildirimini yazılı yapın ve gerekçe olarak izin hakkının kullandırılmamasını açıkça yazın.
  • Kıdem tazminatı ve izin ücreti için önce zorunlu arabuluculuğa, anlaşma olmazsa iş mahkemesine başvurun. Bu alacaklarda zamanaşımı beş yıldır.

Ayrılmadan önce işyerinde tutulan izin kayıtlarını ve bordroları edinmeye çalışın; işveren izin kullandırdığını ancak imzalı izin belgeleriyle ispatlayabilir.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.