İçeriğe geç

Yüzde 25 hissem olan evde oturmuyorum; oturanlardan kira isteyebilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 18 Ekim 2026
Soru

Küçük bir arsa üzerinde üç katlı bir ev var; tapuda yüzde 25 hissem bulunuyor. Ben orada oturmuyorum, diğer hissedarlar aileleriyle evin tamamını kullanıyor. Bana hiçbir ödeme yapmıyorlar. Üstelik bana sormadan evde tadilata başladılar, bazı duvarları değiştiriyorlar. Oturdukları için kira ya da benzeri bir bedel isteyebilir miyim? Bana sormadan tadilat yapabilirler mi, yaparlarsa masrafı benden ister mi?

Soran: Arda S. 18 Ekim 2026 Gayrimenkul Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 18 Ekim 2026
Kısa cevapEvet. Paylı mülkiyette taşınmazı kullanmayan paydaş, kendi payına düşen kullanım karşılığını (ecrimisil) kullanan paydaşlardan isteyebilir. Kural olarak önce yararlanma isteğinizi bildirmeniz gerekir; ancak konut gibi kiraya verilerek gelir elde edilebilecek yerlerde bu şart aranmamaktadır. Tadilat konusunda ise küçük onarımları her paydaş yaptırabilir; önemli bakım, onarım ve yapı işleri için pay ve paydaş çoğunluğu gerekir. Yüzde 25 payınızla tek başınıza engel olamazsınız, ama masrafa katılımınız da işin niteliğine göre belirlenir.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 688. maddesine göre her paydaş kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahiptir. 693. maddeye göre her paydaş, diğerlerinin haklarıyla bağdaştığı ölçüde paylı maldan yararlanabilir; uyuşmazlık hâlinde yararlanma şeklini hâkim belirler. 690. madde olağan yönetim işlerini ve küçük onarımları her paydaşın yapabileceğini, 691. madde ise olağan yönetim sınırını aşan bakım, onarım ve yapı işleri için pay ve paydaş çoğunluğuyla karar verilmesi gerektiğini düzenler. Yapının niteliğini değiştiren ya da amacını değiştiren işler için ise oybirliği aranır.

Emsal: Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'nin 09.10.2025 tarihli, 2025/3914 E., 2025/4190 K. sayılı kararında ecrimisilin genel kuralı şöyle açıklanmıştır: "Kural olarak, men edilmedikçe paydaşlar birbirlerinden ecrimisil isteyemezler. İntifadan men koşulunun gerçekleşmesi de, ecrimisil istenen süreden önce davacı paydaşın davaya konu taşınmazdan ya da gelirinden yararlanmak isteğinin davalı paydaşa bildirilmiş olmasına bağlıdır." Aynı kararda, bu kuralın istisnaları arasında taşınmazın işyeri veya konut gibi kiraya verilerek gelir elde edilen yerlerden olması da sayılmıştır. Yine de ihtar çekmek, hem tartışmayı önler hem de bildirim tarihinden sonraki dönemi güvenceye alır.

Ne yapmalısınız:

  • Diğer paydaşlara noterden ihtar gönderin: evden yararlanmak istediğinizi, kullanım karşılığı bedel talep ettiğinizi ve onayınız alınmadan yapı işi yapılmamasını bildirin.
  • Ecrimisil, payınıza düşen bölümün kira rayici üzerinden hesaplanır ve geriye dönük en fazla beş yıl için istenebilir; asliye hukuk mahkemesinde dava açılır.
  • Tadilat yapının taşıyıcı sistemine ya da ruhsata aykırı bir değişiklik içeriyorsa belediyeye bildirin; fotoğraflarla belgeleyin.
  • Çoğunluk kararıyla yapılan zorunlu onarım giderlerine payınız oranında katılmanız istenebilir; onayınız alınmadan yapılan lüks ya da keyfi işler için bu katılım tartışmalıdır.
  • Birlikte yaşamanın yürümediği durumlarda kalıcı çözüm ortaklığın giderilmesi davasıdır; bu dava için önce arabulucuya başvurmak zorunludur.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.