İçeriğe geç

Yıllar önce bir ay sigortam yatmamış, şimdi istifa edersem kıdem alır mıyım?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 0 görüntülenme 2 Kasım 2026
Soru

2008'den beri aynı özel şirkette çalışıyorum. Hizmet dökümüme baktığımda 2013 yılında bir aylık sigorta primimin yatırılmadığını fark ettim. Bunu gerekçe göstererek haklı nedenle istifa edersem kıdem tazminatımı alabilir miyim? Yoksa üzerinden çok zaman geçtiği için bu hakkım yanmış mı oluyor?

Soran: Sedat Y. 2 Kasım 2026 İş Hukuku Kıdem Tazminatı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 2 Kasım 2026
Kısa cevapUzun yıllar önce yaşanmış ve bugün devam etmeyen tek aylık bir prim eksikliğine dayanarak yapacağınız haklı fesih, büyük ihtimalle süre engeline takılır. Bu nedenle yalnızca bu gerekçeyle istifa etmek kıdem tazminatınızı riske atar. Ancak 2008'den beri çalıştığınız için kıdeminizi güvenli biçimde alabileceğiniz başka bir yol olabilir.

Hukuki dayanak: Sigorta priminin eksik yatırılması, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24. maddesinin (II) numaralı bendindeki ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller arasında değerlendirilir ve işçiye haklı fesih imkânı verir. Fakat aynı Kanun'un 26. maddesi, bu bende dayalı fesih hakkının durumu öğrendiğiniz günden itibaren altı iş günü ve her hâlde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl içinde kullanılmasını şart koşar. 2013'te gerçekleşmiş bir eksiklik için bir yıllık üst süre çoktan dolmuştur. Primler bugün de eksik gün ya da gerçek ücretinizden düşük gösterilerek yatırılıyorsa durum farklıdır; devam eden ihlallerde süre, ihlal sürdükçe işlememiş kabul edilebilir.

Kıdem için diğer yol: 1475 sayılı Kanun'un yürürlükteki 14. maddesine göre, yaş dışındaki emeklilik şartlarını, yani gerekli sigortalılık süresini ve prim gün sayısını tamamlayan işçi, SGK'dan alacağı yazıyla kendi isteğiyle ayrılsa bile kıdem tazminatına hak kazanır. Bu şartlar ilk sigorta giriş tarihinize göre değişir; durumunuzu SGK'dan sorgulamanız gerekir.

Eksik ay için: Kayda geçmemiş bir çalışmanın hizmet tespiti davasıyla tespiti, kural olarak çalışmanın geçtiği yılın sonundan itibaren beş yıllık süreye tabidir; 2013 için bu süre geçmiş görünmektedir. O aya ait bir belge kuruma ulaşmışsa sonuç değişebilir.

Ne yapmalısınız:

  • e-Devlet'ten güncel hizmet dökümünüzü alın; son dönemde eksik gün, düşük ücret bildirimi ya da ödenmeyen fazla mesai olup olmadığına bakın.
  • SGK'ya başvurarak kıdem tazminatına esas yazı alma şartlarını sağlayıp sağlamadığınızı öğrenin.
  • Fesih kararı vermeden önce belgelerinizle bir avukata danışın; yanlış gerekçeyle yapılan bir istifanın sonucunu geri almak çok zordur.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.