İçeriğe geç

İş yerim kapanacak ama ben yurt dışına taşınıyorum, kıdem tazminatı alabilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 14 Ekim 2026
Soru

Çalıştığım iş yeri birkaç ay içinde kapanacak ama kesin tarih belli değil. Ben de aynı dönemde yurt dışına yerleşeceğim. İstifa edersem kıdem tazminatı alamayacağımı duydum. Kapanış tarihine kadar ücretsiz izne çıksam ve çıkış evraklarımı vekâlet verdiğim biri imzalasa tazminatımı alabilir miyim?

Soran: Merve G. 14 Ekim 2026 İş Hukuku Kıdem Tazminatı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 14 Ekim 2026
Kısa cevapDoğru kurgulanırsa mümkün. Yurt dışına yerleşmek için kendiniz istifa ederseniz kıdem tazminatı alamazsınız. Buna karşılık iş yerinin kapanması nedeniyle işveren iş sözleşmenizi sona erdirirse kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Bu fesih siz yurt dışındayken de yapılabilir. Kilit nokta, sözleşmenin sizin istifanızla değil işverenin feshiyle sona ermesidir.

Hukuki dayanak: 1475 sayılı İş Kanunu'nun yürürlükteki 14. maddesine göre iş sözleşmesinin işveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık dışındaki bir sebeple feshedilmesi kıdem tazminatı hakkı doğurur. Yurt dışına yerleşmek ise kanunda kıdem tazminatı verilen istifa sebepleri arasında yer almaz. İşveren bildirim sürelerine uymazsa 4857 sayılı Kanun'un 17. maddesine göre ihbar tazminatı da öder. Üç yıldan fazla çalışan işçi için bu süre sekiz haftadır.

Seçenekleriniz:

  • Ücretsiz izin: Kanunda zorunlu bir ücretsiz izin hakkı yoktur; ancak işverenle yazılı olarak anlaşabilirsiniz. Bu dönemde ücret ödenmez ama iş sözleşmeniz devam eder. Kapanışta işveren sözleşmeyi feshettiğinde kıdem hakkınız korunur. Anlaşmada iznin sizin talebinizle değil karşılıklı mutabakatla verildiği ve kapanışta sözleşmenin işverence feshedileceği açıkça yazmalıdır.
  • Karşılıklı anlaşmayla sona erdirme (ikale): İşverenle, kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi karşılığında sözleşmeyi erken bitirmek üzere yazılı olarak anlaşabilirsiniz.

Evrak ve ödeme: Türk Borçlar Kanunu'nun 420. maddesine göre ibraname, sözleşmenin bitiminden en az bir ay sonra düzenlenmeli ve ödeme banka aracılığıyla eksiksiz yapılmalıdır. Bu yüzden ödemenin banka hesabınıza yapılmasını isteyin. Vekil kılacağınız kişiye ibraname imzalama yetkisi vermemeniz daha güvenlidir. e-Devlet'teki SGK kaydında çıkış nedeninin istifa olarak gösterilmediğini kontrol edin.

Ödeme yapılmazsa: Kıdem tazminatı için zamanaşımı beş yıldır. Dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunludur; arabuluculuk görüşmelerine vekil aracılığıyla da katılabilirsiniz.

Öneri: Yurt dışına çıkmadan önce işverenle yapacağınız anlaşmayı yazılı ve imzalı hâle getirin, bir örneğini de yanınızda bulundurun.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.