İçeriğe geç

Doğumdan sonra bebeğime bakmak için işten ayrılırsam kıdem tazminatı alır mıyım?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 12 Ekim 2026
Soru

On bir yıldır aynı işyerinde sigortalı olarak çalışıyorum. Yakında doğum yapacağım ve doğum izni bittikten sonra bebeğime bakacak kimse yok. İşi bırakmak zorunda kalacağım gibi görünüyor. Doğum sebebiyle işten ayrılan kadın işçiye kıdem tazminatı ödeniyor mu? Ayrılmadan önce kullanabileceğim haklarım nelerdir?

Soran: Feride A. 12 Ekim 2026 İş Hukuku Kıdem Tazminatı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 12 Ekim 2026
Kısa cevapHayır, doğum yapmak ya da çocuğa bakmak için işten ayrılmak tek başına kıdem tazminatı hakkı vermez. Kanunda kadın işçiye tanınan özel imkân doğuma değil evliliğe bağlıdır: Kadın işçi evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde kendi isteğiyle ayrılırsa kıdem tazminatı alır. Bu nedenle ayrılmadan önce kanunun size tanıdığı izin ve çalışma haklarını kullanmanız çok daha avantajlıdır.

Kıdem tazminatı hangi hâllerde ödenir: 1475 sayılı Kanun'un 14. maddesine göre işçinin kendi isteğiyle ayrılıp tazminat alabildiği başlıca hâller; haklı nedenle fesih, evlilikten itibaren bir yıl içinde ayrılma, emeklilik ya da emeklilik için yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını tamamlayarak ayrılmadır. On bir yıllık sigortalılık bu şartları tamamlamaya çoğu zaman yetmez; yine de durumunuzu SGK'dan sorarak "kıdem tazminatı alabilir" yazısı alıp alamayacağınızı kontrol edin.

Ayrılmadan önce kullanabileceğiniz haklar (İş Kanunu m. 74 ve m. 13):

  • Doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra on altı hafta olmak üzere analık izni.
  • Bu izin bittikten sonra, isteğiniz hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin. Bu sürede iş sözleşmeniz devam eder.
  • Analık izninin bitiminden itibaren birinci doğumda altmış gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin (yarım çalışma).
  • Çocuğunuz ilkokula başlayana kadar kısmi süreli çalışma talebi. Kanuna göre işveren bu talebi karşılamak zorundadır ve talep geçerli fesih sebebi sayılmaz. Ancak eşiniz çalışmıyorsa bu haktan yararlanamazsınız.
  • Bir yaşından küçük çocuk için günde toplam bir buçuk saat süt izni.

Ne yapmalısınız:

  • Ücretsiz izin ve kısmi süreli çalışma taleplerinizi işverene yazılı olarak, kısmi süreli çalışma için en az bir ay önceden bildirin ve bir nüshasını saklayın.
  • Bu haklar kullandırılmazsa ya da ücretiniz eksik ödenirse durumu belgeleyin; bu, haklı nedenle fesih ve kıdem tazminatı tartışmasını gündeme getirebilir.
  • İşi bırakmaya karar verirseniz istifa dilekçesi vermeden önce e-Devlet'ten hizmet dökümünüzü alın ve SGK'dan emeklilik şartlarınızı öğrenin. Gerekçesiz istifa, kıdem tazminatı hakkını kaybettirir.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.