İçeriğe geç

Bayramda 12 saat çalıştığım halde puantajda 7,5 saat gösterilmiş, haklarım eksik mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 18 görüntülenme 11 Ekim 2026
Soru

Bir kurumda işçi statüsünde özel güvenlik görevlisiyim. 12 saat çalışıp 36 saat dinleniyoruz. Bayram ve resmi tatil günlerinde de 12 saatlik vardiyamızı eksiksiz tutuyoruz ama puantajda bu günler 7,5 saat olarak işlenmiş; üç günlük bayramda 36 saat yerine 22,5 saat görünüyor. İtiraz ettik ama kabul etmediler. Haklarımız eksik mi ödeniyor, ne yapmalıyız?

Soran: Ahmet B. 11 Ekim 2026 İş Hukuku Fazla Mesai
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 11 Ekim 2026
Kısa cevapBayram günü çalışmanın karşılığı olarak ödenecek ek tutar saat sayısına göre değil, "bir günlük ücret" olarak hesaplanır. Haftalık 45 saatin altıya bölünmesiyle bulunan 7,5 saat, bu günlük ücrete karşılık geldiği için puantajdaki bu rakam tek başına hak kaybı anlamına gelmeyebilir. Ancak o gün fiilen 12 saat çalıştıysanız, aradaki saatler kaybolmamalı ve fazla çalışma hesabına yansımalıdır.

Hukuki dayanak: İş Kanunu'nun 47. maddesine göre ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçiye, o günün ücretine ek olarak çalışılan her gün için bir günlük ücret ödenir. Kanunun 63. maddesine göre günlük çalışma süresi 11 saati aşamaz; Yargıtay uygulamasında bu sınırı aşan çalışmalar, haftalık ortalama 45 saati geçmese bile fazla çalışma kabul edilir. 41. maddeye göre fazla çalışma yüzde elli zamlı ödenir. Arife günleri ise öğleden sonra başlayan yarım gün tatildir.

Emsal: Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 18.02.2026 tarihli, 2025/9995 E., 2026/1437 K. sayılı kararında "İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir." denilmiş; fazla çalışmanın işyeri giriş-çıkış kayıtları ve iç yazışmalarla, bunlar yoksa tanıklarla ispatlanabileceği belirtilmiştir. Eksik saat gösteren bordroyu itirazsız imzalamamanız bu yüzden önemlidir.

Ne yapmalısınız:

  • Bordrodaki ödeme kalemlerine bakın: Her bayram günü için ayrıca bir günlük ücret ödenmiş mi, 11 saati aşan süreler fazla çalışma olarak hesaplanmış mı?
  • Bordroyu imzalamanız istenirse altına "bayram günlerindeki fiili çalışmam eksik gösterilmiştir, haklarım saklıdır" gibi bir kayıt düşün.
  • Vardiya çizelgeleri, nöbet defteri, kart giriş kayıtları ve devir teslim tutanaklarının fotoğrafını alın; birlikte çalışan arkadaşlarınızın isimlerini not edin.
  • Sonuç alamazsanız ALO 170 ya da CİMER üzerinden iş müfettişi incelemesi isteyin. Kurum işi bir şirkete ihale ettiyse, İş Kanunu'nun 2. maddesine göre asıl işveren olarak alt işverenle birlikte sorumludur.
  • Dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız zorunludur.

Ücret alacaklarında zamanaşımı beş yıldır; yine de deliller kaybolmadan, toplu olarak ve yazılı biçimde harekete geçmenizi öneririm.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.