İçeriğe geç

Sözleşmemde fazla mesai ücrete dahil yazıyor; gece fazla çalışmamın parası ödenir mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 7 görüntülenme 25 Ekim 2026
Soru

İş sözleşmemde yılda 270 saate kadar fazla çalışmanın ücrete dahil olduğu yazıyor, ben de imzaladım. Yıllık toplamda bu kadar fazla mesai yapmıyorum ama sık sık gece vardiyasında yedi buçuk saati aşan sürelerle çalıştırılıyorum. İşveren, sözleşmedeki madde nedeniyle bu saatler için ayrıca ödeme yapmayacağını söylüyor. Bu saatlerin ücretini isteyebilir miyim?

Soran: Ömer B. 25 Ekim 2026 İş Hukuku Fazla Mesai
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 25 Ekim 2026
Kısa cevapSözleşmedeki “fazla çalışma ücrete dahildir” maddesi geçerlidir, ancak yalnızca yıllık 270 saatlik yasal sınır içinde ve kanunun izin verdiği fazla çalışmalar için. Gece yedi buçuk saati aşan çalışma ise kanunun yasakladığı bir çalışmadır. Bence bu saatleri sözleşmedeki maddeyle ödenmiş saymak mümkün değildir; zamlı ücretini ayrıca isteyebilirsiniz.

Hukuki dayanak: 4857 sayılı İş Kanunu'nun 41. maddesine göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışmadır, her saati yüzde elli zamlı ödenir ve fazla çalışmanın toplamı bir yılda 270 saati geçemez. Aynı madde gece çalışmasında fazla çalışma yaptırılamayacağını söyler. 69. madde de işçilerin gece çalışmalarının yedi buçuk saati geçemeyeceğini düzenler; turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti gibi bazı işlerde işçinin yazılı onayıyla istisna tanınmıştır.

Emsal: Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 17.12.2025 tarihli, 2025/8552 E., 2025/10040 K. sayılı kararında, fazla çalışmanın ücrete dahil olduğuna ilişkin sözleşme hükümleri için “yıllık 270 saatle sınırlı olarak söz konusu hükümlerin geçerli olduğu kabul edilmektedir” denilmiştir. Aynı Daire'nin 21.09.2021 tarihli, 2021/7759 E., 2021/12375 K. sayılı kararında ise istisna kapsamındaki işler dışında, haftalık 45 saat aşılmamış olsa dahi gece günde yedi buçuk saati aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmesi gerektiği belirtilmiştir.

Ne yapmalısınız:

  • Vardiya çizelgelerini, giriş-çıkış kayıtlarını, mesajları ve e-postaları saklayın; gece çalıştığınız günleri ayrıca not edin.
  • Bordrolarınızda fazla mesai kalemi olup olmadığını kontrol edin; fazla mesai tahakkuku içeren imzalı bordrolar ispatı zorlaştırabilir.
  • Talebinizi önce yazılı olarak işverene iletin; ödenmezse dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız zorunludur.

Fazla çalışma ücreti beş yıllık zamanaşımına tabidir; geçmiş dönem için de bu süre içinde talepte bulunabilirsiniz.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.