İçeriğe geç

Annem çalışırken vefat etti, kıdem tazminatını ve izin ücretini biz alabilir miyiz?

Faydalı bulanlar: %100 (1 oy) 1 cevap 0 yorum 18 görüntülenme 16 Ekim 2026
Soru

Annem altı yıldır aynı fabrikada sigortalı olarak çalışıyordu. Geçen ay ağır bir hastalık teşhisi kondu ve kısa süre içinde vefat etti. Babam ve biz iki kardeş kaldık. İşvereni aradığımızda "vefat edince tazminat olmaz" dediler. Annemin kıdem tazminatını, kullanmadığı yıllık izinlerin ücretini ya da başka bir ödemeyi biz isteyebilir miyiz? Nasıl bir yol izlemeliyiz?

Soran: Gamze K. 16 Ekim 2026 İş Hukuku Kıdem Tazminatı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 16 Ekim 2026
Kısa cevapİşverenin söylediği doğru değil. İşçinin ölümüyle iş sözleşmesi sona erdiğinde kıdem tazminatı ve kullanılmamış yıllık izin ücreti kanuni mirasçılara ödenir. Anneniz beş yıldan uzun süre çalıştığı için babanız ayrıca iki aylık ücret tutarında ölüm tazminatı da isteyebilir.

Hukuki dayanak: 1475 sayılı İş Kanunu'nun yürürlükte kalan 14. maddesi, iş sözleşmesinin "işçinin ölümü sebebiyle son bulması" hâlinde her tam yıl için otuz günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödeneceğini açıkça düzenler. Ödeme, veraset ilamında gösterilen mirasçılara payları oranında yapılır. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 59. maddesine göre de sözleşme hangi nedenle sona ererse ersin, kullanılmamış yıllık izin sürelerine ait ücret, son ücret üzerinden işçinin hak sahiplerine ödenir. Türk Borçlar Kanunu'nun 440. maddesi ise işverenin, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, hizmet ilişkisi beş yıldan uzun sürmüşse iki aylık ücret tutarında ölüm tazminatı ödemesini öngörür; uygulamada bu ödeme İş Kanunu'na tabi işçiler için de istenmektedir. Ölüm bir fesih olmadığı için ihbar tazminatı doğmaz; varsa ödenmemiş ücret, fazla mesai ve prim alacakları da mirasçılara geçer.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 03.03.2022 tarihli, 2020/262 E., 2022/244 K. sayılı kararında kıdem tazminatının "işveren tarafından işçiye ya da mirasçılarına yapılan bir ödeme" olduğu vurgulanmış ve "1475 sayılı İş Kanunu’nda, işçinin ölümü nedeniyle iş sözleşmenin son bulması hâlinde kıdem tazminatının mirasçılarına ödeneceği de açık bir şekilde belirtilmiştir" denilmiştir.

Ne yapmalısınız:

  • Noterden ya da sulh hukuk mahkemesinden veraset ilamı alın; e-Devlet üzerinden de başvurabilirsiniz.
  • İşverene yazılı olarak (noter ihtarı ya da iadeli taahhütlü mektup) kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, ölüm tazminatı ve varsa diğer alacakların ödenmesini talep edin; SGK hizmet dökümünü ve bordroları ekleyin.
  • Ödeme yapılmazsa dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız zorunludur; anlaşma olmazsa iş mahkemesinde dava açılır. Bu alacaklar için zamanaşımı beş yıldır.
  • SGK'dan ölüm aylığı başvurusunu da ayrıca yapın; bu, işverenden alacaklarınızı etkilemez.

Kıdem tazminatı mevduata uygulanan en yüksek faizle ödenir; bu yüzden talebinizi geciktirmeden yazılı hâle getirmeniz önemlidir.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.