İçeriğe geç

Parasını ödediğim araç hâlâ satıcının üzerinde ve haciz geldi, ne yapabilirim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 21 görüntülenme 14 Ekim 2026
Soru

Yıllar önce esnaf bir komşumdan araba aldım. Bir kısmını peşin, kalanını taksitle ödedim ve borcum bitti. Ancak noterde satış hiç yapılmadı, araç hâlâ onun adına kayıtlı. Şimdi onun borçları yüzünden aracın üzerine haciz konulmuş ve devri alamıyorum. Aracı kendi adıma geçirme şansım var mı, hangi yolu izlemeliyim?

Soran: Tarık Z. 14 Ekim 2026 İcra Hukuku Haciz İşlemleri
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 14 Ekim 2026
Kısa cevapHukuken araç hâlâ satıcıya aittir. Çünkü trafiğe kayıtlı bir aracın satışı, noterde ya da kanunun yetkilendirdiği yerde resmi şekilde yapılmadıkça geçersizdir. Bu nedenle haciz kalkmadan devri almanız çok zordur; "araç benim" diyerek açılacak bir istihkak davası da genellikle sonuç vermez. Güvenli yol, ödediğiniz parayı geri istemek ya da satıcıyla anlaşıp haczi kaldırttıktan sonra noterde devri yaptırmaktır.

Hukuki dayanak: Karayolları Trafik Kanunu'na göre tescilli araçların satışı resmi şekle tabidir. Şekle uyulmadan yapılan satış hiç doğmamış sayılır ve aracın mülkiyetini size geçirmez. Sicilde borçlu adına kayıtlı görünen araç üzerindeki haciz bu yüzden geçerlidir. Ödediğiniz bedeli Türk Borçlar Kanunu'nun sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre geri isteyebilirsiniz. Kanunun 82. maddesine göre bu hak, geri isteme hakkınızı öğrendiğiniz tarihten itibaren iki yıl ve her hâlde ödemeden itibaren on yıl içinde zamanaşımına uğrar.

Emsal: Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 11.10.2021 tarihli, 2021/6036 E., 2021/9848 K. sayılı kararı, sizinkine çok benzer bir olayla ilgilidir; araç üzerindeki haciz nedeniyle devir yapılamamıştır. Kararda harici araç satışı için "Bu şekil şartı geçerlilik şartı olup, bu şekle uygun yapılmayan sözleşmeler baştan itibaren geçersizdir." denilmiş ve tarafların yalnızca verdiklerini sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre geri isteyebileceği belirtilmiştir. Kararda ayrıca alıcının, araç kendisinde bulunduğu sürece ödediği bedel için faiz isteyemeyeceğine yer verilmiştir.

Ne yapmalısınız:

  • Ödemelerinizi gösteren dekont, senet, yazılı belge ve tanıkları bir araya getirin.
  • Satıcıya yazılı ihtar gönderin: ya haczi kaldırtıp noterde devri yapsın ya da ödediğiniz bedeli iade etsin.
  • Satıcı borcunu kapatıp haczi kaldırtırsa devri hemen noterde yapın. Haczi sizin ödemeniz gündeme gelirse, bunu mutlaka yazılı bir anlaşmayla ve bedelden düşülmek kaydıyla yapın.
  • Anlaşma olmazsa bedelin iadesi için icra takibi başlatın veya dava açın. Satıcının mal kaçırma riski varsa ihtiyati haciz isteyin. İki yıllık süre devrin yapılamayacağını öğrendiğiniz tarihten başlayabileceği için beklemeyin.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.