İçeriğe geç

Çocuksuz ölen ablamın eşi de öldü, tapular eniştemin üzerine; hakkımız var mı?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 19 görüntülenme 10 Ekim 2026
Soru

Ablamla eniştemin hiç çocuğu olmadı. Evlilikleri boyunca birlikte çalışıp ev ve arsa aldılar ama tapuların hepsi eniştemin adına. Ablam birkaç yıl önce vefat etti, eniştem de sonra yeniden evlendi. Geçen ay eniştem de öldü. Şimdi bu malların hepsi eniştemin yeni eşine ve kendi ailesine mi kalacak, yoksa ablamın kardeşleri olarak bizim de bir hakkımız var mı?

Soran: Hasan Ö. 10 Ekim 2026 Miras Hukuku Miras Paylaşımı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 10 Ekim 2026
Kısa cevapTapular eniştenizin adına olduğu için bu mallar doğrudan onun mirasına girer; sizin bu mallarda doğrudan mirasçılık hakkınız yoktur. Ancak ablanızın, evlilik içinde edinilen mallarda bir katılma alacağı vardı ve bu alacak ölümüyle mirasçılarına geçti. Ablanız öldüğünde anne babanız hayatta değilse bu alacaktaki payı doğrudan siz kardeşler, hayattaysalar ve sonradan öldülerse onların mirasçısı olarak yine siz isteyebilirsiniz.

Ablanızın mirası: Türk Medeni Kanunu'nun 499. maddesine göre sağ kalan eş, mirasbırakanın ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olursa mirasın yarısını alır. Çocuksuz ölen ablanızın mirasının yarısı eniştenize, diğer yarısı anne babanıza düşer; ablanızdan önce ölmüş olan ebeveynin payı onun altsoyu olarak kardeşlere geçer. Eniştenizin yeni eşinin ablanızın mirasında bir hakkı yoktur.

Katılma alacağı: 01.01.2002'den sonra evlilik içinde çalışılarak alınan mallar edinilmiş maldır (TMK 219). Mal rejimi ölümle sona erer ve 236. maddeye göre her eş veya mirasçıları, diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olur. Yani eniştenizin adına kayıtlı ama evlilik içinde edinilmiş malların net değerinin yarısı ablanızın alacağıdır ve bu alacak onun mirasına dahildir. 2002 öncesinde edinilen mallarda mal ayrılığı geçerli olduğundan, ablanızın katkısının ayrıca ispatı gerekir.

Emsal: Yargıtay 8. Hukuk Dairesi'nin 22.03.2021 tarihli, 2020/2652 E., 2021/2575 K. sayılı kararında, ölümle sona eren mal rejiminin tasfiyesinde "Katılma alacağı Yasa'dan kaynaklanan bir hak olup, bu hakkı talep eden eşin gelirinin olmasına veya söz konusu mal varlığının edinilmesine, iyileştirilmesine ya da korunmasına katkıda bulunulmasına gerek yoktur." denilmiştir. Kararda 2002 öncesi için mal ayrılığının, sonrası için edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanacağı da belirtilmiştir.

Ne yapmalısınız:

  • Ablanızın mirasçılık belgesini alın; mirasçıların kimler olduğu ve payları buradan belli olur.
  • Tapu kayıtlarından malların hangi tarihlerde edinildiğini çıkarın.
  • Eniştenizin mirasçılarına karşı aile mahkemesinde ölüm nedeniyle mal rejiminin tasfiyesi (katılma alacağı) davası açın. Alacak ablanızın terekesine ait olduğundan, onun mirasçılarının birlikte hareket etmesi ya da terekeye temsilci atanması gerekebilir.
  • Süreyi kaçırmayın: Uygulamada bu alacak için on yıllık zamanaşımı esas alınmakta ve süre mal rejiminin sona erdiği, yani ablanızın ölüm tarihinden itibaren işlemektedir.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.