İçeriğe geç

Askere gideceğim için işten ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 21 görüntülenme 14 Ekim 2026
Soru

Üç yıldır bir kargo firmasında dağıtım elemanı olarak çalışıyorum. İki ay sonra askere gideceğim ve işten ayrılmam gerekiyor. Kendi isteğimle çıkarsam tazminat alamayacağımı söylüyorlar. Askerlik sebebiyle ayrılırsam kıdem tazminatı hakkım olur mu, bunun için ne yapmam gerekiyor?

Soran: Kenan B. 14 Ekim 2026 İş Hukuku Kıdem Tazminatı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 14 Ekim 2026
Kısa cevapEvet. Muvazzaf askerlik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdiren işçi, en az bir yıllık kıdemi varsa kıdem tazminatına hak kazanır. Üç yıllık çalışmanız bu şartı karşılıyor. Önemli olan, ayrılışınızın "istifa" olarak değil, açıkça askerlik sebebiyle yapılmış bir fesih olarak kayda geçmesidir.

Hukuki dayanak: 1475 sayılı İş Kanunu'nun hâlen yürürlükte olan 14. maddesine göre iş sözleşmesinin muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla feshedilmesi, kıdem tazminatını gerektiren hâllerden biridir. Tazminat, her tam çalışma yılı için 30 günlük brüt ücret üzerinden, yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplanır; ancak kanuni kıdem tazminatı tavanını aşamaz.

Uygulamada dikkat edilecekler:

  • Fesih tarihi ile askere sevk tarihi arasında makul bir yakınlık olmalıdır. Aylar öncesinden ayrılıp başka bir işte çalışmaya başlarsanız, işveren ayrılışın askerlik için yapılmadığını ileri sürebilir.
  • Askerlik şubesinden ya da e-Devlet'ten alacağınız sevk belgesini işverene sunun.
  • Ayrılış dilekçenize "muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle iş sözleşmemi feshediyorum ve kıdem tazminatımın ödenmesini talep ediyorum" ifadesini açıkça yazın. "Kendi isteğimle ayrılıyorum" şeklinde bir dilekçe imzalamayın.
  • SGK'ya bildirilen işten çıkış kodunun askerlik olarak girildiğini e-Devlet'ten kontrol edin.

Ödenmezse ne olur: İşveren tazminatı ödemezse, dava açmadan önce zorunlu olarak arabulucuya başvurmanız gerekir. Kıdem tazminatı alacağı beş yıllık zamanaşımına tabidir; askerlik dönüşünü beklemeniz hakkınızı hemen kaybettirmez. Yine de belgelerin ve tanıkların ulaşılabilir olduğu dönemde başvurmak daha sağlıklıdır.

Ayrılmadan önce son bordronuzu, banka ödeme dökümlerinizi ve işe giriş belgenizi bir dosyada toplayın; hesaplama itirazlarında en çok bu belgeler işe yarar.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.