İçeriğe geç

Annem vefat ettikten sonra babam evlendi, evi satmak istiyor; bizim hakkımız var mı?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 1 görüntülenme 1 Kasım 2026
Soru

Annemi dokuz yıl önce kaybettik. Annem hayattayken babamla birlikte bir arsa ve bir ev edinmişlerdi. Babam altı yıl önce yeniden evlendi. Yeni eşi, babama arsayı sattırıp parasıyla kendi adına ev yaptırdı. Şimdi de oturdukları evi satmaya hazırlanıyorlar. Babam 69 yaşında ve bizimle görüşmüyor. Annemden dolayı bu mallarda bizim bir hakkımız var mı, satışı durdurabilir miyiz?

Soran: Hacer P. 1 Kasım 2026 Miras Hukuku Miras Paylaşımı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 1 Kasım 2026
Kısa cevapNe yapabileceğiniz, tapunun kimin adına olduğuna bağlıdır. Ev veya arsa annenizle babanız adına ortaksa ya da annenizin adınaysa, annenizin payı size ve babanıza miras kalmıştır; bu pay sizin onayınız olmadan satılamaz. Mallar yalnızca babanızın adınaysa satışı durduramazsınız; ancak annenizin, evlilik süresince edinilen mallardaki payından doğan bir alacak hakkı olabilir.

Birinci ihtimal: Tapuda annenizin payı varsa, Türk Medeni Kanunu'nun 640. ve 702. maddelerine göre mirasçılar paylaşmaya kadar terekeye elbirliğiyle sahiptir ve tasarruf işlemleri için oybirliği gerekir. Babanız, annenizden gelen payı sizin imzanız olmadan devredemez. Arsa bu durumdayken satıldıysa, işlemin nasıl yapıldığını mutlaka araştırmalısınız.

İkinci ihtimal: Mallar babanızın adına ve evlilik sırasında edinildiyse, annenizin ölümüyle mal rejimi sona ermiştir (TMK 225). 236. maddeye göre her eşin mirasçıları, diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibidir. Yani annenizin, babanızın evlilik içinde edindiği mallar üzerinden doğan katılma alacağı, mirasçıları olarak size geçmiştir; bu alacakta babanızın da mirasçı sıfatıyla payı bulunur. Uygulamada bu alacak için genel on yıllık zamanaşımı süresi (TBK 146) esas alınmaktadır. Annenizin vefatının üzerinden dokuz yıl geçtiği için süre dolmak üzeredir. Mallar 01.01.2002'den önce edinildiyse farklı kurallar uygulanacağını da belirtelim.

Babanızın kendi malları: Babanız hayatta olduğu sürece kendi adına kayıtlı mallarını satabilir. Yeni eşine yaptığı karşılıksız devirler, babanızın vefatından sonra saklı payınızı zedeliyorsa tenkis (TMK 565) veya muvazaa davasıyla gündeme gelebilir.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 07.06.2022 tarihli, 2019/335 E., 2022/850 K. sayılı kararında, mal rejiminin eşlerden birinin ölümüyle sona erdiği hatırlatılarak "Edinilmiş mallara katılma rejiminin sona ermesiyle birlikte eşler veya mirasçılar tarafından açılabilecek davalar; değer artış payı alacağı (TMK m. 227) davası ve artık değere katılma alacağı (TMK m. 231) davalarıdır." denilmiştir. Yani annenizin katılma alacağını onun mirasçıları olarak siz de dava yoluyla isteyebilirsiniz.

Ne yapmalısınız:

  • Noterden ya da sulh hukuk mahkemesinden annenizin mirasçılık belgesini alın.
  • Bu belgeyle tapu müdürlüğüne başvurup annenizin adına kayıtlı pay olup olmadığını, arsanın ne zaman ve nasıl satıldığını öğrenin.
  • Malların alım tarihleri netleştikten sonra, süreyi kaçırmamak için bir avukatla katılma alacağı ya da tapu davası seçeneğini hemen değerlendirin; satış yakınsa dava ile birlikte geçici hukuki koruma (tedbir) talep edilebilir.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.