İçeriğe geç

Yıllık iznim 14 değil 12 gün deniyor, cumartesiler de izinden kesiliyor; doğru mu?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 18 Ekim 2026
Soru

Üç yıldır aynı işyerinde çalışıyorum, haftanın beş günü sabah sekizden akşam altıya kadar mesaideyim; cumartesi ve pazar tatil. Yıllık izin istediğimde işveren bana 14 değil 12 gün hakkım olduğunu söyledi. Üstelik izin kullandığımda cumartesi günleri de izinden düşülüyor. Patron, hafta içi beş gün çalışan yerlerde cumartesinin izinden sayıldığını iddia ediyor. Kanunen hakkım ne kadar, cumartesi izinden sayılır mı?

Soran: Mert A. 18 Ekim 2026 İş Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 18 Ekim 2026
Kısa cevapBir ile beş yıl arası kıdemde yıllık izin süreniz kanunen en az 14 gündür; 12 gün uygulaması açıkça kanuna aykırıdır. Cumartesi meselesi ise daha tartışmalıdır: Kanun yalnızca hafta tatilini izinden saymaz ve hafta tatili bir gündür. Cumartesi günleri, iş sözleşmenizde ya da işyeri uygulamasında açıkça tatil günü olarak kararlaştırılmış değilse iş günü sayılıp izinden düşülebilmektedir.

Hukuki dayanak: İş Kanunu'nun 53. maddesine göre hizmet süresi bir yıldan beş yıla kadar olan işçiye verilecek yıllık ücretli izin 14 günden az olamaz ve bu haktan vazgeçilemez. 56. maddeye göre izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz. 46. madde hafta tatilini yedi günlük zaman diliminde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme olarak tanımlar. Yani kanunun koruduğu hafta tatili tek gündür; cumartesi çalışılmaması çoğu işyerinde sözleşmeden ya da uygulamadan doğan ek bir tatildir.

Emsal: Yargıtay 22. Hukuk Dairesi'nin 03.12.2019 tarihli, 2019/7906 E., 2019/22313 K. sayılı kararında, haftada beş gün çalışılan bir işyerinde toplu iş sözleşmesindeki düzenlemenin "yıllık ücretli izin hakkı kullanılırken cumartesi gününün işgünü olarak sayılacağı ve hafta tatili süresinin bir gün (24 saat) olacağı şeklindedir" tespitiyle bu hükmün kanuna aykırı olmadığı kabul edilmiştir. Aynı kararda, cumartesinin sözleşmeyle pazar gününe ek bir akdi tatil olarak kabul edildiği durumlarda izinden sayılmaması gerektiği yönündeki Yargıtay 9. Hukuk Dairesi görüşüne de yer verilmiştir. Sonuç, sözleşmenizin ve işyeri uygulamasının cumartesiyi nasıl nitelendirdiğine bağlıdır.

Çalışma süresi notu: Sekiz-altı çalışmada ara dinlenmesi düşüldükten sonra günlük çalışma dokuz saati, haftalık 45 saati buluyorsa fazla mesai doğmaz; ara dinlenmesi fiilen kullandırılmıyorsa fark fazla çalışmadır ve ayrıca istenebilir.

Ne yapmalısınız:

  • İş sözleşmenizi ve varsa personel yönetmeliğini inceleyin; cumartesi "tatil günü" olarak yazılıysa izinden düşülmesine yazılı olarak itiraz edin.
  • 56. madde gereği işveren izin kayıt belgesi tutmak zorundadır; kullandığınız izinlerin dökümünü isteyin.
  • 14 günün altındaki uygulama için işverene yazılı başvurun; sonuç alamazsanız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na şikâyet edebilirsiniz.
  • İş ilişkisi sona erdiğinde kullandırılmayan izinlerin ücreti son ücret üzerinden ödenir; eksik kullandırılan günleri bugünden belgelemeniz ileride önemli olacaktır.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.