İçeriğe geç

Telefonda onay verdiniz deyip adıma fatura kesildi, iptal edemez miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 11 görüntülenme 22 Ekim 2026
Soru

Geçenlerde bir şirketten arandım, bir kampanya anlattılar, ben de sadece bilgi aldığımı düşünüyordum. Birkaç gün sonra adıma abonelik açıldığını ve fatura kesildiğini öğrendim. Aradığımda 'telefonda onay verdiniz, iptal edemezsiniz, ödemezseniz icraya veririz' dediler. Hiçbir yere imza atmadım. Bu faturayı ödemek zorunda mıyım?

Soran: Şerife B. 22 Ekim 2026 Tüketici Hukuku Mesafeli Satış
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 22 Ekim 2026
Kısa cevapTelefonla da geçerli bir abonelik sözleşmesi kurulabilir; ancak sizin önceden bilgilendirildiğinizi ve açıkça onay verdiğinizi ispat etmek şirkete düşer. 'Telefonda onay verdiniz' demeleri tek başına yeterli değildir. Üstelik süresi içinde gerekçe göstermeden cayma hakkınız da vardır.

Hukuki dayanak: 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 48. maddesine göre telefon gibi uzaktan iletişim araçlarıyla kurulan sözleşmeler mesafeli sözleşmedir. Tüketicinin, siparişi onaylarsa ödeme yükümlülüğü altına gireceği konusunda açık ve anlaşılır biçimde bilgilendirildiğini ispat yükü satıcı veya sağlayıcıdadır. Tüketici on dört gün içinde gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden cayabilir; cayma hakkı konusunda gerektiği gibi bilgilendirilmemişse on dört günlük süreyle bağlı değildir, bu durumda hak en geç cayma süresinin bitiminden itibaren bir yıl içinde kullanılabilir. Kanun'un 52. maddesine göre abonelik sözleşmesinin bir nüshası kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısıyla size verilmelidir; şirket aboneliğin sona erdirilmesi için kuruluşundan daha ağır bir yöntem de öngöremez.

Ne yapmalısınız:

  • Şirketten yazılı olarak, onay verdiğiniz iddia edilen görüşmenin ses kaydını, ön bilgilendirme metnini ve sözleşme nüshasını isteyin.
  • Aynı yazıda cayma hakkınızı kullandığınızı ve aboneliğin derhâl sona erdirilmesini istediğinizi bildirin. Bildirimi e-posta, KEP veya iadeli taahhütlü mektupla yapın ve kopyasını saklayın.
  • Şirket ısrar ederse, tutar o yıl için belirlenen parasal sınırın altında kaldığı sürece e-Devlet üzerinden tüketici hakem heyetine başvurun.
  • Size icra ödeme emri gelirse tebliğden itibaren yedi gün içinde icra dairesine borca itiraz edin; itirazla takip durur ve alacağı ispat yükü şirkette kalır.
  • Hizmet internet, hat veya TV paketi gibi bir elektronik haberleşme hizmetiyse Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na da şikâyette bulunabilirsiniz.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.