İçeriğe geç

Otuz yıl önce kâğıtla yapılan satışa dayanarak tapu iptal davası açılabilir mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 5 görüntülenme 26 Ekim 2026
Soru

Ailemize karşı tapu iptali ve tescil davası açıldı. Davacı, 1990'ların ortasında babamla aralarında yapılmış, tapuda ya da noterde değil kendi aralarında imzalanmış bir satış kâğıdına dayanıyor. Üstelik o taşınmazlar uzun zaman önce başkalarına satıldı, şu an tapuda üçüncü kişiler adına kayıtlı. Bu kadar eski ve resmî olmayan bir sözleşmenin bir geçerliliği var mı, bizi ne bekliyor?

Soran: Yaşar A. 26 Ekim 2026 Gayrimenkul Hukuku Tapu İptal
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 26 Ekim 2026
Kısa cevapTapuda resmî şekilde yapılmayan taşınmaz satışı geçersizdir; bu kâğıda dayanarak tapunun davacı adına tescili kural olarak istenemez. Taşınmazlar artık üçüncü kişiler adına kayıtlıysa, onların iyi niyetle kazanımı da korunur. Ancak davacının o tarihte ödediği parayı güncel değeriyle geri isteme ihtimali ciddi olarak gündemde kalır.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 706. maddesi ve Türk Borçlar Kanunu'nun 237. maddesine göre taşınmaz satışı ve satış vaadi resmî şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz. TMK 1023'e göre tapu kaydına iyi niyetle güvenerek mülkiyet kazanan üçüncü kişinin kazanımı korunur; davacı ancak bu kişilerin durumu bildiğini veya bilmesi gerektiğini ispat ederse (TMK 1024) onlara karşı sonuç alabilir. Tapu sizin adınıza kayıtlı olmadığından, size karşı tapu iptali talebi de sonuç doğurmaz.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 30.04.2025 tarihli, 2023/885 E., 2025/252 K. sayılı kararında, şekle aykırı taşınmaz satışları için “geçersiz bir sözleşmeye dayalı olarak taraflar sözleşmenin ifasını yahut ifa karşılığını isteyemezler. Bununla birlikte sözleşme nedeniyle tarafların birbirlerine verdikleri şeylerin de iadesi gerekeceği açıktır.” denilmiş; iadenin sebepsiz zenginleşme hükümleri ve denkleştirici adalet ilkesiyle, paranın alım gücü gözetilerek hesaplanacağı belirtilmiştir.

Ne yapmalısınız:

  • Dava dilekçesinin tebliğinden itibaren iki haftalık cevap süresini kaçırmayın. Sözleşmenin geçersizliğini, taşınmazların üçüncü kişilere devrini ve zamanaşımı itirazınızı cevap dilekçesinde açıkça yazın; zamanaşımı ancak ileri sürülürse dikkate alınır.
  • Babanızdan miras kaldıysa ve mirası reddetmediyseniz, olası bir bedel iadesinden mirasçı olarak sorumlu tutulabileceğinizi hesaba katın.
  • Davacının bedeli gerçekten ödeyip ödemediğini ve taşınmazın ona teslim edilip edilmediğini delillerle tartışın; Yargıtay bazı istisnai durumlarda dürüstlük kuralına dayanarak farklı sonuçlara varabilmektedir.
  • Tapu kayıtlarını ve satış tarihlerini gösteren belgeleri tapu müdürlüğünden getirtin.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.