İçeriğe geç

Dedem hastayken arsalarını kardeşlerine devretmiş, yıllar sonra dava açılır mı?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 44 görüntülenme 24 Ekim 2026
Soru

Dedem uzun yıllar önce ağır bir hastalıktan vefat etti. Ölümünden kısa süre önce annemi çağırıp arsalarını onun üzerine almasını istemiş; çünkü hem hasta hem de alkol kullanıyormuş ve kardeşlerinin bu durumundan yararlanıp ona imza attıracağından korkuyormuş. Annem o zaman gidememiş. Dedem vefat ettiğinde üzerinde hiçbir şey kalmamıştı, tapular kardeşlerine geçmişti. Aradan çok zaman geçti ama satışların şaibeli olduğunu düşünüyoruz. Annem bu işlemler için şimdi dava açabilir mi?

Soran: Dilek A. 24 Ekim 2026 Gayrimenkul Hukuku Tapu İptal
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 24 Ekim 2026
Kısa cevapAçabilir. Aradan uzun zaman geçmiş olması tek başına engel değildir; mirasçıların ehliyetsizliğe veya muris muvazaasına dayanarak açtığı tapu iptal ve tescil davaları kural olarak bir hak düşürücü süreye bağlı değildir. Asıl zorluk, yıllar önceki durumun ispatıdır.

İki ayrı dayanak:

  • Ehliyetsizlik: Türk Medeni Kanunu'nun 13. ve 15. maddelerine göre akıl hastalığı, sarhoşluk veya benzeri bir sebeple ayırt etme gücü bulunmayan kişinin işlemleri hukuki sonuç doğurmaz. Dedeniz devir anında ne yaptığını anlayamayacak durumdaysa satışlar geçersizdir. Sadece hasta olması veya alkol kullanması yetmez; işlem anında ayırt etme gücünün bulunmadığının gösterilmesi gerekir.
  • Muris muvazaası: Devir tapuda satış gibi gösterilip gerçekte mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla bedelsiz yapıldıysa, Yargıtay'ın 01.04.1974 tarihli içtihadı birleştirme kararı uyarınca mirasçılar dava açabilir. Ancak burada dedenizin kendi iradesiyle mal kaçırmak istemesi gerekir; anlattığınız olayda ise baskı ve ehliyet sorunu öne çıktığından, ehliyetsizlik daha uygun dayanak gibi görünmektedir.

Emsal: Yargıtay 1. Hukuk Dairesi'nin 08.03.2023 tarihli, 2021/9229 E., 2023/1366 K. sayılı kararında, ehliyetsizliğe dayanan tapu iptali davasında "varsa ehliyetsiz olduğu iddia edilen kişiye ait doktor raporları, hasta gözlem (müşahede) kağıtları, film grafilerinin eksiksiz getirtilmesi zorunludur" denilmiş ve ayırt etme gücünün belirlenmesinde Adli Tıp Kurumu raporunun önemi vurgulanmıştır. O dosyada demans teşhisinden sonra yapılan satışın iptaline ilişkin karar düzeltilerek onanmıştır.

Dikkat: Taşınmazlar sonradan tapuya güvenerek iyiniyetle edinen üçüncü kişilere geçtiyse, bu kişilerin kazanımı kural olarak korunur (TMK 1023); bu durumda tapu iptali yerine tazminat gündeme gelir.

Ne yapmalısınız:

  • Tapu müdürlüğünden taşınmazların tüm geçmiş kayıtlarını ve resmi senetleri isteyin.
  • Dedenizin son dönemine ait hastane kayıtlarını ve epikriz raporlarını araştırın.
  • O dönemi bilen tanıkları belirleyin.
  • Mirasçılık belgesi alın. Mirasçılardan biri tek başına dava açıp taşınmazın tüm mirasçılar adına tescilini isteyebilir.

İlk iş olarak tapu kayıtlarını ve hastane arşivini araştırmanızı öneririm; davanın gücü bu belgelere bağlı olacaktır.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.