İçeriğe geç

Oğlum askere gidiyor, dönünce eski işine geri alınmak zorunda mı?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 10 Ekim 2026
Soru

Oğlum özel bir şirkette çalışıyor ve yakında askerlik görevini yapmak için işten ayrılacak. Askerlik bitince aynı şirkette işine dönmek istiyor. Bu arada şirketin el değiştireceği, hatta bir kamu kuruluşuna devredilebileceği konuşuluyor. Dönüşte işveren onu yeniden işe almak zorunda mı, şirket el değiştirirse ne olur?

Soran: Leyla Ç. 10 Ekim 2026 İş Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 10 Ekim 2026
Kısa cevapİşveren, askerlik dönüşü süresi içinde başvuran eski işçisini, boş yer varsa hemen, yoksa ilk boşalan işe başka isteklilere tercih ederek almak zorundadır. Bunun için oğlunuzun terhisten itibaren iki ay içinde başvurması gerekir. İşveren bu yükümlülüğe uymazsa üç aylık ücret tutarında tazminat öder. Yani kanun işe dönüşü mutlak olarak garanti etmez; öncelik hakkı ve tazminat tanır.

Hukuki dayanak: İş Kanunu'nun 31. maddesinin son fıkrasına göre herhangi bir askerî ve kanuni ödev nedeniyle işinden ayrılan işçi, ödevin sona ermesinden itibaren iki ay içinde işe girmek isterse, işveren onu eski işinde veya benzeri bir işte boş yer varsa derhâl, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır.

Emsal: Yargıtay (kapatılan) 22. Hukuk Dairesi'nin 30.06.2020 tarihli, 2017/11884 E., 2020/8226 K. sayılı kararında, askerlik nedeniyle ayrılan işçinin "askerlik sonrasında yeniden işe alınma talebinin Kanunun 31. maddesine dayandığı" ve bu yükümlülüğün kanundan doğduğu belirtilmiş; alt işveren işçisi bakımından asıl işverenin de üç aylık tazminattan birlikte sorumlu tutulması gerektiğine karar verilmiştir.

Kıdem tazminatı: 1475 sayılı Kanun'un 14. maddesine göre muvazzaf askerlik nedeniyle işten ayrılan ve en az bir yıl çalışmış olan işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Oğlunuz ayrılırken askerlik nedeniyle ayrıldığını yazılı bildirmeli ve sevk belgesini işverene vermelidir.

Şirket el değiştirirse: İş Kanunu'nun 6. maddesine göre iş yeri devredildiğinde devir tarihindeki iş sözleşmeleri bütün hak ve borçlarıyla devralana geçer. Oğlunuzun sözleşmesi askere giderken sona ermiş olacağından, dönüşte başvurusunu o tarihteki işverene yapması gerekir. İş yeri bir kamu kuruluşuna geçerse, kamuda işe alımın kendine özgü kuralları nedeniyle durumun somut olarak ayrıca değerlendirilmesi gerekir.

Ne yapmalısınız:

  • Ayrılırken askerlik nedeniyle ayrıldığını yazılı bildirin ve bir örneğini saklayın.
  • Terhisten sonra iki ay içinde işverene noter, KEP ya da iadeli taahhütlü mektupla yazılı başvuru yapın.
  • İşveren olumsuz cevap verir ya da sessiz kalırsa önce arabulucuya, anlaşma olmazsa iş mahkemesine başvurarak üç aylık ücret tutarındaki tazminatı isteyebilirsiniz.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.