İçeriğe geç

İşe iade sonrası işe başlatılmadım, kıdem ve ihbar tazminatım neye göre hesaplanır?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 17 görüntülenme 17 Ekim 2026
Soru

2017'de başladığım işten 2020 sonunda çıkarıldım, işe iade davasını kazandım. Başvurumdan sonra işveren beni işe başlatmadı; işe başlatmama tazminatını ve boşta geçen dört aylık ücreti ödedi. Sonra kıdem ve ihbar tazminatı için açtığım davayı da kazandım, işveren istinafa gitti. Kıdem ve ihbar tazminatım ilk fesih tarihine göre mi, işe başlatmadığı tarihe göre mi hesaplanır?

Soran: Burcu T. 17 Ekim 2026 İş Hukuku İşe İade
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 17 Ekim 2026
Kısa cevapİşe iade kararı kesinleşip işveren sizi başlatmadığında iş sözleşmesi, işe başlatmama tarihinde feshedilmiş sayılır. Kıdem ve ihbar tazminatınız bu tarihteki ücret üzerinden hesaplanır; kıdem süreniz ise ilk işe giriş tarihinizden ilk fesih tarihine kadar geçen süreye, boşta geçen dört aylık sürenin eklenmesiyle bulunur.

Hukuki dayanak: 4857 sayılı İş Kanunu'nun 21. maddesine göre işveren, işçiyi başvurusu üzerine bir ay içinde işe başlatmazsa işe başlatmama tazminatı ile en çok dört aya kadar boşta geçen süre ücretini öder; işçiye bildirim süresi verilmemiş ya da ücreti peşin ödenmemişse bu sürelere ait ücret ayrıca ödenir. Yargıtay'ın yerleşik uygulamasına göre geçersiz sayılan ilk fesih hiç yapılmamış gibi kabul edilir ve iş ilişkisi işe başlatmama tarihinde sona erer. Bu nedenle kıdem tazminatına esas ücret, kıdem tavanı ve ihbar süresi işe başlatmama tarihine göre belirlenir; aradaki dönemde ücretinize yapılacak emsal zamlar hesaba yansıtılır. Boşta geçen dört aylık süre hem kıdem süresine hem de yıllık izin hesabına eklenir. Buna karşılık ilk fesihle işe başlatmama tarihi arasındaki dört ayı aşan dönem kıdem süresine dâhil edilmez.

Emsal: Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 26.05.2021 tarihli, 2021/5301 E., 2021/9585 K. sayılı kararında, işe başlama iradesi samimi olduğu hâlde işe başlatılmayan işçi bakımından "yıllık izin ücreti ve kıdem tazminatı hesabında da dört aylık boşta geçen sürenin dikkate alınmaması yerinde değildir" denilerek yerel mahkeme kararı bozulmuştur.

Ne yapmalısınız:

  • İstinaf aşamasında dosyanızdaki bilirkişi raporunun kıdem süresini ve ücreti bu esaslara göre hesaplayıp hesaplamadığını avukatınızla kontrol edin; hatalı hesap varsa cevap dilekçenizde belirtin.
  • İlk fesihte ihbar ya da kıdem adı altında bir ödeme yapıldıysa bu tutarlar yeni hesaptan mahsup edilir; dekontları hazır tutun.
  • Kıdem tazminatı için faiz, işe başlatmama tarihinden itibaren mevduata uygulanan en yüksek faiz oranıyla işler; ihbar tazminatı için yasal faiz uygulanır.

İstinaf incelemesi dosya üzerinden yapılır ve sürebilir; karar lehinize kesinleşince ilamlı icra takibiyle tahsil yoluna geçebilirsiniz.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.