İçeriğe geç

Ev sahibi evi satacakmış, alıcı gelince çıkmak zorunda mıyız?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 22 görüntülenme 9 Ekim 2026
Soru

Ev sahibimizle kira artışı yüzünden tartıştık, sonunda kirayı anlaşarak artırdık ve bu sene bu şekilde oturmak için anlaştık. Şimdi ise evi kasım ayında satacağını, alıcıları eve getireceğini ve bizim çıkmamız gerektiğini söylüyor. Ev satılınca evden çıkmak zorunda mıyız, eve gezmeye gelmelerine izin vermek zorunda mıyız?

Soran: Burak D. 9 Ekim 2026 Kira Hukuku Tahliye
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 9 Ekim 2026
Kısa cevapEvin satılması kira sözleşmenizi sona erdirmez ve sizi çıkmak zorunda bırakmaz. Yeni malik sözleşmenin tarafı olur. Sizi ancak kanundaki şartlarla, gerçek bir konut gereksinimi varsa ve dava açarak çıkarabilir. Evin alıcılara gösterilmesine ise makul ölçüde izin vermeniz gerekir.

Satış sözleşmeyi bitirmez: Türk Borçlar Kanunu'nun 310. maddesine göre kiralanan el değiştirirse yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur. Kira bedeli ve diğer şartlar aynen devam eder.

Yeni malik ne zaman tahliye isteyebilir: Kanunun 351. maddesine göre evi satın alan kişi, evi kendisi, eşi, çocukları, anne-babası ya da bakmakla yükümlü olduğu kişiler için kullanma zorunluluğu varsa iki yoldan birini kullanabilir. Ya edinme tarihinden itibaren bir ay içinde size yazılı bildirim yapar ve altı ay sonra tahliye davası açar ya da sözleşme süresinin bitiminden itibaren bir ay içinde dava açar. Gereksinimin gerçek, samimi ve zorunlu olması gerekir; mahkeme bunu ayrıca araştırır.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 29.06.2021 tarihli, 2017/1540 E., 2021/878 K. sayılı kararında da bu düzenlemenin yeni malike "iktisap tarihinden bir ay içinde ihtarname tebliğ etmek koşuluyla, takip eden altı ay içinde tahliye davası açabilme olanağını" tanıdığı vurgulanmıştır. Bildirim süresi kaçırılırsa yeni malik sözleşme süresinin sonunu beklemek zorundadır.

Evin gezdirilmesi: Kanunun 319. maddesine göre kiracı, satış için zorunlu olduğu ölçüde evin gezdirilmesine katlanmak zorundadır. Bu ziyaretlerin önceden haber verilmesi ve sizin için uygun saatlerde yapılması gerekir. Habersiz ya da her gün gelinmesini kabul etmek zorunda değilsiniz.

Öneri: Ev sahibinin sözlü "çıkmanız lazım" talebine uymak zorunda değilsiniz. Kendi rızanızla çıkarsanız tahliye konusunda sonradan hak iddia etmeniz zorlaşır. Ev satıldığında size gelecek yazılı bildirimi ve tarihini mutlaka saklayın.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.