İçeriğe geç

Eşim yıllar önce iflas etti, vergi borçları sürüyor; evi kendi adıma alabilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 11 görüntülenme 20 Ekim 2026
Soru

Eşim dokuz yıl önce iflas etti. İflas kapandı ama vergi dairesinden ve bazı alacaklılardan hâlâ tebligatlar geliyor. Ailenin binasında oturduğumuz bir daire var, onu satın alıp kendi adıma tapuya geçirmek istiyoruz; elimizde kalan tek varlığımız bu olacak. Daireyi benim adıma almamız ileride sorun çıkarır mı, eşimin borçları yüzünden bu eve haciz gelir mi?

Soran: Jale K. 20 Ekim 2026 İcra Hukuku Haciz İşlemleri
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 20 Ekim 2026
Kısa cevapEvi kendi paranızla ve kendi adınıza almanız kural olarak mümkündür; eşinizin alacaklıları, sizin adınıza kayıtlı bir taşınmaza onun borcu için doğrudan haciz koyamaz. Asıl risk, satın alma bedelinin eşinizin kaynağından çıkması ya da evin aslında ona ait olduğu hâlde görünüşte size alınmış sayılmasıdır. Bu durumda alacaklılar işlemi iptal ettirebilir.

Hukuki dayanak: İcra ve İflas Kanunu'nun 251. maddesine göre iflas kapandıktan sonra alacaklılar, müflis yeni mal edinmedikçe yeniden takip yapamaz; ancak aynı madde, müflisin fiilen tasarruf ettiği hâlde üçüncü kişi adına kaydedilen malları, o kişi durumu biliyorsa "yeni mal" sayar. Eş bu konuda en yakın üçüncü kişidir. Ayrıca İcra ve İflas Kanunu'nun 278. maddesi eşler arasındaki devirleri, gerçek bedel ödendiği ispatlanmadıkça bağışlama sayar; 280. maddesine göre de alacaklılara zarar verme kastıyla yapılan işlemlerde eşin borçlunun durumunu bildiği varsayılır. Vergi borçları için 6183 sayılı Kanun'da benzer hükümsüzlük hükümleri vardır ve kamu alacağı iflasla ortadan kalkmaz.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 19.02.2025 tarihli, 2023/1157 E., 2025/72 K. sayılı kararında, borçlunun kızına devredilen konut için "üçüncü kişinin borçlunun karı veya kocası, usul veya füruu ile üçüncü dereceye kadar kan veya sıhri hısımı, evlat edineni veya evlatlığı ise borçlunun durumunu bildiğinin kabul olunacağı" belirtilerek devrin iptali yönünde karar verilmiştir.

Ne yapmalısınız:

  • Satış bedelini kendi hesabınızdan ödeyin ve paranın kaynağını (maaş, birikim, kendi adınıza kredi, miras) belgeleyin; eşinizin hesabından para geçmesin.
  • Satıcı eşinizin ailesinden biriyse bedel gerçek ve piyasa değerine yakın olsun; tapuda düşük bedel göstermeyin, ödemeyi bankadan yapın.
  • Eşinizin vergi borcunu vergi dairesinden sorgulatıp yapılandırma ya da tecil imkânını araştırın; tahsil zamanaşımı beş yıl olsa da her ödeme emri ve haciz işlemi bu süreyi yeniden başlatır.
  • Ev alındıktan sonra eşinizin adına kayıtlı görünen hiçbir işlem (abonelik, kira geliri) bu evle ilişkilendirilmesin.

Bu belgelerle hareket ederseniz ev sizin malınız olarak korunur; işlemden önce tapu kayıtlarını ve borç dökümünü bir avukata birlikte incelettirmeniz yerinde olur.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.