İçeriğe geç

Davamda üniversite bilirkişi heyeti rapor vermedi, duruşma yine ertelenir mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 8 görüntülenme 20 Ekim 2026
Soru

Ayıplı mal nedeniyle iki yıldır süren bir davam var. İlk bilirkişi raporu yeterli görülmedi, mahkeme dosyayı bir üniversitede oluşturulan heyete gönderdi. Aradan iki buçuk ay geçti; heyetten biri şehir dışında olacağını bildirmiş ve rapor hâlâ gelmedi. Duruşmaya iki ay kaldı. Bu durum davamın bir kez daha ertelenmesine sebep olur mu, yoksa heyet raporu duruşmaya yetiştirmek zorunda mı? Benim yapabileceğim bir şey var mı?

Soran: Cengiz N. 20 Ekim 2026 Usul Hukuku Deliller
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 20 Ekim 2026
Kısa cevapRapor duruşmaya yetişmezse mahkeme büyük ihtimalle duruşmayı erteler; ancak bilirkişinin süresi kanunla sınırlıdır ve siz bu süreyi hatırlatan, gerekirse heyetin değiştirilmesini isteyen bir dilekçeyle süreci hızlandırabilirsiniz. Beklemek zorunda değilsiniz.

Hukuki dayanak: Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 274. maddesine göre bilirkişi raporu için verilecek süre üç ayı geçemez; bilirkişinin talebi üzerine mahkeme gerekçe göstererek bu süreyi en fazla üç ay daha uzatabilir. Maddenin son cümlesine göre basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak uygulanır. Tüketici mahkemelerinde görülen ayıplı mal davaları basit yargılama usulüne tabidir; dolayısıyla heyetin kural olarak iki ayı vardır ve iki buçuk ay dolmuşsa ya uzatma kararı alınmış olmalı ya da süre aşılmıştır. Aynı maddenin ikinci fıkrası süresinde raporunu vermeyen bilirkişinin görevden alınıp yerine başkasının görevlendirilebileceğini, dosyanın hemen iade ettirileceğini ve bilirkişiye ücret ödenmemesine karar verilebileceğini düzenler. Heyet üyelerinden birinin şehir dışında olması, mahkemenin o üyeyi değiştirip kalan üyelerle ya da yeni bir üyeyle incelemenin sürdürülmesine karar vermesini mümkün kılar; rapor "sıfırdan" başlamak zorunda değildir.

Ne yapmalısınız:

  • Dosyanızı UYAP Vatandaş üzerinden kontrol edin: bilirkişi görevlendirme kararındaki süre ve varsa uzatma kararı orada görünür.
  • Mahkemeye kısa bir dilekçe verin: raporun süresinde verilmediğini, 274. madde uyarınca heyete süre hatırlatması yapılmasını, mazeret bildiren üyenin yerine yeni üye görevlendirilmesini ya da heyetin değiştirilmesini talep edin. Dilekçe, hâkimin dosyayı duruşma gününü beklemeden ele almasını sağlar.
  • Rapor gelince tebliğden itibaren iki hafta içinde itiraz ve ek rapor talep hakkınız olduğunu unutmayın (HMK 281); rapora uzun sürede ulaşmanın bu süreyi uzatmadığını bilin.
  • Yargılama iki yılı aştığından, raporun duruşmaya yetişmemesi hâlinde dilekçenizde makul sürede yargılanma hakkınıza da değinin; bu, hâkimin kısa aralıklı yeni duruşma günü vermesi için gerekçe olur.
  • Tazminat ya da iade talebinizin faizle birlikte istendiğinden emin olun; gecikmenin mali etkisi faizle bir ölçüde karşılanır.

Bu adımlarla rapor çoğu zaman bir sonraki duruşmaya yetişir; yetişmezse bile mahkeme, süresini doldurmuş bir heyeti değiştirmeyi daha kolay kabul eder.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.