İçeriğe geç

Bayi motosikletin faturasını ödediğimden çok düşük kesti, bu bana sorun çıkarır mı?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 4 görüntülenme 28 Ekim 2026
Soru

Bir markanın yetkili bayisinden sıfır motosiklet aldım ve bedelini nakit ödedim. Eve gelince faturaya baktım; ödediğim tutarın yarısından da az gösterilerek kesilmiş. Bayiye sorduğumda çekingen bir tavırla "biz böyle yapıyoruz" dediler. Bunun sahtecilik olduğunu düşünüyorum. Bu durum bana bir sorun çıkarır mı, hangi yollara başvurabilirim?

Soran: Tolga H. 28 Ekim 2026 Tüketici Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 28 Ekim 2026
Kısa cevapGerçek satış bedelinin altında fatura düzenlemek, bayinin vergi mevzuatına aykırı bir işlemidir ve bunun cezai sorumluluğu kural olarak faturayı düzenleyen işletmeye aittir. Sizin açınızdan asıl risk, ileride bir arıza ya da iade durumunda ödediğiniz gerçek bedeli ispat etmekte zorlanmanızdır.

Hukuki değerlendirme: Gerçek tutarı gizleyen fatura, vergi hukukunda içeriği itibarıyla yanıltıcı belge olarak değerlendirilir ve Vergi Usul Kanunu'ndaki kaçakçılık hükümleri kapsamına girebilir. Faturayı vergi indirimi için kullanmayan bir tüketici olarak bu suçla bir ilginiz olmaz. Bu tür durumlarda Türk Ceza Kanunu'ndaki özel belgede sahtecilik yerine, kural olarak vergi kanunundaki özel düzenleme uygulanır; bu yüzden şikâyetin muhatabı öncelikle vergi idaresidir.

Neden önemli: Motosiklet ayıplı çıkarsa, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 11. maddesine göre sözleşmeden dönme ya da bedelden indirim haklarınız, ödediğiniz bedel üzerinden hesaplanır. Bayi o gün faturadaki düşük rakamı esas almaya çalışabilir. Ödemeyi nakit yaptığınız için gerçek bedeli başka delillerle güçlendirmeniz gerekir.

Ne yapmalısınız:

  • Bayiden, ödediğiniz tutarı gösteren düzeltilmiş bir fatura düzenlemesini e-posta veya noter ihtarıyla yazılı olarak isteyin.
  • Ödemeyi gösteren her şeyi saklayın: bankadan para çekme kaydı, mesajlaşmalar, satış sözleşmesi ve ödeme sırasında yanınızda bulunan tanıklar.
  • Bayi düzeltmezse durumu vergi dairesine ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın iletişim kanallarına ihbar edebilir, markanın Türkiye distribütörüne de yazılı şikâyette bulunabilirsiniz.
  • İleride bir uyuşmazlık çıkarsa, tutara göre tüketici hakem heyetine ya da arabuluculuk sonrasında tüketici mahkemesine başvurabilirsiniz.

İhbar sürecine başlamadan önce ödeme delillerinizi sağlama almanız, bayiyle yaşanacak bir tartışmada sizi güçlü kılar.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.