İçeriğe geç

Yıllar önce aldığım ürünün kargo ücreti ödenmemiş, şimdi icra takibi gelir mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 5 görüntülenme 28 Ekim 2026
Soru

Yaklaşık altı yıl önce internetten bir satıcıdan ürün almıştım. Şimdi o siparişin kargo ücretinin ödenmediği ve borcun bende kaldığı söyleniyor. Tutar çok küçük. Bunun için hakkımda icra takibi başlatılabilir mi? e-Devlet'te adıma görünen bir icra dosyası yok; orada görünmeyen bir borcu dikkate almam gerekir mi?

Soran: Dilara M. 28 Ekim 2026 İcra Hukuku Ödeme Emri
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 28 Ekim 2026
Kısa cevapGerçekten ödenmemiş bir borç varsa, zamanaşımı dolmadıkça tutarı ne kadar küçük olursa olsun icra takibi başlatılabilir. e-Devlet'te bir dosya görünmemesi borç olmadığı anlamına gelmez; yalnızca henüz takip başlatılmadığını gösterir.

Zamanaşımı: Türk Borçlar Kanunu'nun 146. maddesine göre alacaklar kural olarak on yıllık zamanaşımına tabidir. Ancak 147. madde, küçük çapta perakende satışlardan doğan alacaklar için beş yıllık süre öngörür; sıradan bir internet alışverişindeki kargo bedeli bu kapsamda değerlendirilebilir. Borç doğrudan kargo şirketinin taşıma ücretiyse, ticaret hukukundaki taşıma hükümleri gereği daha da kısa bir süre söz konusu olabilir. Bu durumda altı yıl sonra başlatılacak bir takipte zamanaşımı güçlü bir savunmadır.

En önemli nokta: Zamanaşımını icra dairesi kendiliğinden dikkate almaz. Size ödeme emri gelirse, İcra ve İflas Kanunu'nun 62. maddesine göre tebliğden itibaren yedi gün içinde icra dairesine itiraz etmeniz gerekir. Bu süreyi kaçırırsanız takip kesinleşir; zamanaşımını ancak icra mahkemesinde ve dar koşullarla ileri sürebilirsiniz (İİK 71). Bu arada küçük borca faiz, masraf ve avukatlık ücreti eklenir, maaşınıza veya hesabınıza haciz konabilir.

e-Devlet ve sicil: Hakkınızda başlatılan icra dosyaları e-Devlet'teki dosya sorgulama hizmetinde ve UYAP Vatandaş Portal'da görünür. Bir satıcıya olan küçük borç, takip açılmadıkça herhangi bir kamu kaydında yer almaz.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 22.02.2022 tarihli, 2020/709 E., 2022/176 K. sayılı kararında, alacakların kural olarak on yıllık zamanaşımına tabi olduğu, bunun yanında "TBK’nın 147. maddesinde bazı alacakların beş yıllık zamanaşımı süresine tabi olacağı düzenlenmiştir" denilmiş ve bu alacaklar arasında küçük çapta perakende satışlardan doğan alacaklar da sayılmıştır. Size ödeme emri gelirse bu süreyi yedi gün içinde itirazla ileri sürmeniz gerekir.

Ne yapmalısınız:

  • Borcu bildiren kişiden fatura ve sipariş kaydını isteyin. Borç gerçekse ve tutar küçükse, ödeyip dekontunu saklamak çoğu zaman en ekonomik yoldur.
  • Borcun olmadığını ya da zamanaşımına uğradığını düşünüyorsanız bunu yazılı olarak bildirin.
  • Nüfustaki adresinizin güncel olduğundan emin olun; tebligat bu adrese yapılır.

Ödeme emri tebliğ edilirse yedi günlük itiraz süresini kesinlikle kaçırmayın.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.