İçeriğe geç

Yıllar önce aldığım psikiyatrik tanı yüzünden velayeti kaybeder miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 0 görüntülenme 2 Kasım 2026
Soru

Eşimden boşanmayı düşünüyorum. Evlenmeden yıllar önce psikiyatride bir tanı almıştım; tedavi gördüm ve o günden beri bir sorunum yok. Eşim, boşanma davasında bunu kullanacağını söylüyor. 4 ve 6 yaşında iki çocuğumuz var, biri özel eğitime gidiyor. Şu an çalışmıyorum ama bir mesleğim var. Bu geçmiş tanı yüzünden çocukların velayeti babalarına verilebilir mi?

Soran: Yasemin B. 2 Kasım 2026 Aile Hukuku Velayet
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 2 Kasım 2026
Kısa cevapYıllar önce konmuş ve tedaviyle düzelmiş bir tanı, tek başına velayetin size verilmemesi için yeterli değildir. Mahkeme geçmişe değil, bugünkü durumunuza ve çocukların üstün yararına bakar. Küçük yaştaki ve bakımını fiilen sizin üstlendiğiniz çocuklarda bu değerlendirme çoğu zaman annenin lehine sonuçlanır.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 182. maddesine göre mahkeme boşanmaya karar verirken ana ve babayı dinleyerek çocuklarla ilgili düzenlemeyi yapar ve çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlak bakımından yararlarını esas alır. Kanun'un 348. maddesi ise velayetin kaldırılmasını, ana veya babanın hastalık gibi sebeplerle velayet görevini gereği gibi yerine getirememesi hâlinde öngörür. Ölçüt bir zamanlar tanı almış olmak değil, bugün çocuğa bakmaya engel bir durumun bulunup bulunmadığıdır.

Davada ne olur: Eşiniz bu iddiayı ileri sürerse mahkeme genellikle sosyal inceleme raporu aldırır; pedagog veya psikolog evinizi, çocuklarla ilişkinizi ve bakım düzeninizi inceler. Gerekirse güncel ruh sağlığınız hakkında hastaneden heyet raporu istenebilir. Güncel ve olumlu bir rapor, eski tanının etkisini büyük ölçüde ortadan kaldırır. Özel gereksinimli çocuğunuzun eğitim ve tedavi sürecini kimin takip ettiği de önemli bir ölçüttür; bunu belgelemeniz lehinize olur.

Çalışmamak: Gelirinizin olmaması velayet için engel değildir. Aynı madde, velayeti kendisine verilmeyen babanın çocukların bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmasını zorunlu kılar; mahkeme bunun için iştirak nafakasına hükmeder.

Ne yapmalısınız:

  • Tedavinin tamamlandığını ve bugün sağlıklı olduğunuzu gösteren güncel bir psikiyatri raporu alın.
  • Çocuğunuzun özel eğitim kurumu, doktor ve rehabilitasyon kayıtlarında takibi sizin yaptığınızı gösteren belgeleri toplayın.
  • Dava sürerken çocukların yanınızda kalması için geçici velayet ve tedbir nafakası talep edin; bu talepleri dava dilekçesinde açıkça yazın.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.