İçeriğe geç

Velayet bende; babası yaz tatilinde aldığı çocuğu yurt dışına götürebilir mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 11 Ekim 2026
Soru

Boşandık ve çocuğumuzun velayeti bende. Mahkeme kararına göre babası her yaz bir ay çocuğu yanında tutuyor. Bu yıl çocuğu tatile başka bir şehre, hatta yurt dışına götürmek istediğini söyledi. Benim iznim olmadan çocuğu il dışına ya da yurt dışına çıkarabilir mi? Çocuğun geri getirilmemesinden endişe ediyorum, ne yapabilirim?

Soran: Lale E. 11 Ekim 2026 Aile Hukuku Velayet
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 11 Ekim 2026
Kısa cevapKişisel ilişki süresince babanın çocuğu başka bir şehre tatile götürmesi, mahkeme kararında aksine bir sınırlama yoksa kural olarak mümkündür. Yurt dışına çıkarma ise farklıdır: Velayet sizde olduğu için çocuğun yaşayacağı yer ve pasaport gibi önemli konularda karar yetkisi sizdedir. Gerçek bir kaçırma endişeniz varsa, mahkemeden yurt dışına çıkış yasağı gibi önlemler isteyebilirsiniz.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 323. maddesine göre velayeti kendisine bırakılmayan ana veya baba, çocukla uygun kişisel ilişki kurma hakkına sahiptir. Bu süre içinde çocuğun bakımını üstlenen baba, tatilin nerede geçirileceğine makul ölçüde kendisi karar verebilir. Ancak TMK 324'e göre kişisel ilişki çocuğun huzurunu tehlikeye sokuyorsa veya ebeveyn bu hakkı yükümlülüklerine aykırı kullanıyorsa, hâkim bu hakkı sınırlayabilir. TMK 183 de yeni olguların zorunlu kıldığı hâllerde hâkimin gerekli önlemleri alacağını düzenler.

Yurt dışı: Reşit olmayan çocuğun pasaport işlemlerinde kural olarak yasal temsilcinin, yani velayet sahibi olarak sizin muvafakatiniz aranır. Çocuğun pasaportu zaten varsa ve sizdeyse, teslim etmek zorunda değilsiniz. Kişisel ilişki kararında yurt dışına çıkış konusunda hüküm yoksa ve gerçek bir risk görüyorsanız, aile mahkemesinden çocuğun yurt dışına çıkarılmamasına ilişkin ihtiyati tedbir istemek en etkili yoldur. Bu tür kararlar sınır kapılarında uygulanabilmesi için ilgili sisteme işlenir.

Kaçırma hâlinde: Çocuk yurt dışına götürülüp geri getirilmezse, Türkiye'nin taraf olduğu 1980 tarihli Lahey Çocuk Kaçırma Sözleşmesi ve 5717 sayılı Kanun kapsamında Adalet Bakanlığı aracılığıyla çocuğun iadesi istenebilir. Ancak bu süreç hem uzun hem de yıpratıcıdır; önleyici tedbir her zaman daha iyidir.

Ne yapmalısınız:

  • Babadan tatil adresini, tarihlerini ve iletişim bilgilerini yazılı olarak isteyin.
  • Somut bir kaçırma riski görüyorsanız (yurt dışında bağlantıları, tehditleri, geri dönmeme sözleri gibi) bunları belgeleyin.
  • Çocuğun pasaportunu güvenli bir yerde saklayın.
  • Aile mahkemesine başvurarak yurt dışına çıkış yasağı ve gerekirse kişisel ilişkinin bu yaz için yurt içiyle sınırlandırılmasını isteyin.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.