İçeriğe geç

Site otoparkında arabamı çocuklar çizdi; zararı ailesinden isteyebilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 25 Ekim 2026
Soru

Oturduğum sitenin otoparkında aracım arka arkaya iki kez çizildi. Güvenlik kamerasından ve komşulardan öğrendiğime göre çizenler sitede oturan küçük çocuklar. Boya ve tamir masrafı epey tutacak. Çocuklar küçük olduğu için aileleri sorumluluğu üstlenmiyor. Bu zararı çocukların anne babasından isteyebilir miyim, nasıl bir yol izlemeliyim?

Soran: Süleyman E. 25 Ekim 2026 Tazminat Hukuku Maddi Tazminat
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 25 Ekim 2026
Kısa cevapEvet, isteyebilirsiniz. Ev halkından olan küçüğün verdiği zarardan kanunen ev başkanı, yani çoğu durumda anne ve baba sorumludur. Sorumluluktan kurtulmaları için çocuğu gereken dikkatle gözetim altında tuttuklarını ya da bu özeni gösterseler bile zararın önlenemeyeceğini ispatlamaları gerekir.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 369. maddesine göre ev başkanı, ev halkından olan küçüğün verdiği zarardan, alışılmış şekilde ve koşulların gerektirdiği dikkatle onu gözetim altında bulundurduğunu ispat etmedikçe sorumludur. Kusur ispatı sizde değil, ailededir. Çocuğun ayırt etme gücü varsa Türk Borçlar Kanunu'nun 49. maddesine göre kendisi de sorumludur; ayırt etme gücü yoksa hâkim, 65. madde uyarınca hakkaniyet gerektiriyorsa zararın giderilmesine karar verebilir. Çocuklar ceza sorumluluğu yaşının altında olduğundan cezai bir sonuç çıkmayabilir; ancak bu, tazminat hakkınızı etkilemez.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 17.06.2021 tarihli, 2017/1049 E., 2021/799 K. sayılı kararında, bu maddede aile başkanının objektif özen ödevini yerine getirmediğinin karine olarak kabul edildiği, ancak aile başkanının “kurtuluş kanıtı getirerek karineyi çürütebilir” olduğu belirtilmiştir.

Ne yapmalısınız:

  • Kamera kayıtlarının bir kopyasını site yönetiminden yazılı olarak isteyin; kayıtlar kısa sürede silinebilir.
  • Hasarın fotoğraflarını çekin ve yetkili servisten ya da eksperden hasar tespiti alın.
  • Kasko poliçeniz varsa hasarı sigortanıza karşılatabilirsiniz; sigorta şirketi ödediği tutarı aileye rücu edebilir.
  • Aileye önce yazılı olarak başvurup masrafı belgeleriyle bildirin.

Uzlaşma olmazsa asliye hukuk mahkemesinde maddi tazminat davası açabilirsiniz; dava öncesinde arabulucuya isteğe bağlı olarak başvurmak da çoğu zaman daha hızlı bir çözüm sağlar.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.