İçeriğe geç

Ev sahibi anahtarıyla eve girip eşyalarımı almış, bedelini isteyebilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 20 görüntülenme 10 Ekim 2026
Soru

Eşimle uzun yıllar kiracı olarak oturduğumuz evden aile sorunları yüzünden iki yıl önce ayrıldım; eşim evde yaşamaya devam etti, eşyalarımın bir kısmı da orada kaldı. Geçenlerde bir komşum eşyalarımın ortada olmadığını söyledi. Aynı binada oturan ev sahibine sorduğumda haberi olmadığını söyledi. Oysa daha önce kendi anahtarıyla eve girip bazı eşyaları çıkarırken eşim onu görmüş ve polise şikâyet etmişti. Ben de savcılığa şikâyette bulundum. Ev sahibi hiçbir tutanak tutmadan eşyaları evden çıkarabilir mi, süreç nasıl işler, eşyalarımın bedelini isteyebilir miyim?

Soran: Dilek K. 10 Ekim 2026 Tazminat Hukuku Maddi Tazminat
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 10 Ekim 2026
Kısa cevapHayır. Ev sahibi, kiralanan evde oturanların rızası olmadan kendi anahtarıyla içeri giremez ve oradaki eşyaları alıp götüremez. Kira ilişkisi devam ederken kiralanan ev, ev sahibinin değil kiracının konutudur. Bu davranış hem suç oluşturabilir hem de eşyaların bedelini ödeme sorumluluğu doğurur. Savcılığa başvurmanız doğru bir adımdır; eşyaların değerini ayrıca hukuk yoluyla isteyebilirsiniz.

Ceza boyutu: Türk Ceza Kanunu'nun 116. maddesi, bir kimsenin konutuna rızasına aykırı olarak girmeyi konut dokunulmazlığının ihlali olarak cezalandırır. Evde birlikte yaşayanlardan birinin meşru bir amaçla rıza göstermesi hâlinde suç oluşmaz; eşinizin ev sahibini görüp polise şikâyet etmesi, böyle bir rızanın bulunmadığını gösterir. Eşyaların alınıp götürülmesi ise TCK 141'deki hırsızlık suçunu gündeme getirir; olayın nasıl gerçekleştiğine göre nitelikli hâller de tartışılabilir. Konut dokunulmazlığının ihlali şikâyete bağlıdır ve şikâyet süresi, fiili ve faili öğrendiğiniz tarihten itibaren altı aydır (TCK 73). Bu suçlar kural olarak uzlaştırma kapsamındadır; uzlaştırma sırasında eşyaların iadesi veya bedelinin ödenmesi de konuşulabilir.

Tazminat: Türk Borçlar Kanunu'nun 49. maddesine göre kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren bu zararı gidermekle yükümlüdür. Davada eşyaların size ait olduğunu ve değerini sizin ispat etmeniz gerekir. Tazminat istemi, zararı ve sorumluyu öğrendiğiniz tarihten itibaren iki yıl içinde zamanaşımına uğrar; fiil daha uzun ceza zamanaşımına tabi bir suçsa o süre uygulanır (TBK 72).

Ne yapmalısınız:

  • Savcılıktaki dosya numaranızı öğrenin ve eşinizin daha önce yaptığı şikâyetle ilişkilendirilmesini isteyin.
  • Kaybolan eşyaların listesini çıkarın; fatura, fotoğraf, banka kaydı gibi belgeleri toplayın.
  • Komşunuzu ve eşinizi tanık olarak gösterin.
  • Ev sahibine noter aracılığıyla eşyaların iadesini isteyen bir ihtarname gönderin.

Hukuk davası açmadan önce, uyuşmazlığın kira ilişkisinden doğduğunun kabul edilmesi hâlinde zorunlu arabuluculuk şartı da gündeme gelebileceğinden, belgelerinizle bir avukata danışmanız yararlı olur.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.