İçeriğe geç

Ödenmeyen maaşlarım için dava açtım ama tanık yok, kaybeder miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 5 görüntülenme 26 Ekim 2026
Soru

Üç yıldır çalıştığım iş yeri son bir yıldır maaşları düzensiz ödüyordu, her ay bir maaş hep içeride kaldı. Avukatla ihtar çektik, arabulucuda anlaşamadık ve dava açtık. Şimdi iş arkadaşlarımın hiçbiri işini kaybetmekten korktuğu için tanıklık etmek istemiyor. Son yedi aydır banka hesabıma hiç maaş yatmadı. Tanık olmadan dava ilerler mi, banka kayıtları delil sayılır mı?

Soran: Kadir E. 26 Ekim 2026 İş Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 26 Ekim 2026
Kısa cevapTanığınızın olmaması davayı kaybedeceğiniz anlamına gelmez. Ücret alacağı davasında sizin çalıştığınızı ve ücretinizi ortaya koymanız yeterlidir; ücretin ödendiğini ispat etmek ise işverenin yüküdür. Banka hesabınıza yedi aydır maaş yatmamış olması güçlü bir delildir.

Hukuki dayanak: İş Kanunu'nun 32. maddesine göre ücret en geç ayda bir ödenir ve kural olarak banka hesabına yatırılır; ücret alacaklarında zamanaşımı beş yıldır. Türk Medeni Kanunu'nun 6. maddesindeki genel ispat kuralı gereği borcunu ödediğini ileri süren işveren, ödemeyi banka dekontu, imzalı makbuz veya bordro gibi belgelerle kanıtlamak zorundadır. SGK kayıtlarında çalışmanız ve ücretiniz görünüyorsa, ödenmediğini ayrıca tanıkla ispat etmeniz beklenmez. Mahkemeler bu davalarda SGK hizmet dökümünü ve bankadan getirtilen hesap hareketlerini esas alır.

Dikkat etmeniz gerekenler:

  • İşveren, sizin ihtirazi kayıt koymadan imzaladığınız bordroları sunarsa bunlar aleyhinize delil olabilir; avukatınızla birlikte değerlendirin.
  • “Elden ödedik” savunmasına karşı hesap dökümünüzü ve maaşla ilgili yazışmalarınızı (WhatsApp, e-posta) sunun.
  • İhtarname ve arabuluculuk son tutanağı, alacağınızı daha önce istediğinizi gösterir.
  • Hiçbir delil kalmazsa son çare olarak işverene yemin teklif edilebilir.
  • Ücreti 20 günden fazla ödenmeyen işçinin iş görmekten kaçınma hakkı (İş Kanunu 34), uzun süreli ödememede ise haklı nedenle fesih ve kıdem tazminatı hakkı da gündeme gelebilir.

Emsal: Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 27.09.2021 tarihli, 2021/7426 E., 2021/12940 K. sayılı kararında "Ücretin ödendiğinin ispatı işverene aittir. Bu konuda işçinin imzasını taşıyan bir ödeme belgesi yeterli ise de, para borcu olan ücretin ödendiğinin tanıkla ispatı mümkün değildir." denilmiştir. Yani maaşın ödendiğini işveren belgeyle kanıtlamak zorundadır; sizin ödenmediğini tanıkla ispat etmeniz gerekmez.

Ne yapmalısınız: Avukatınızdan bankaya ve SGK'ya müzekkere yazılmasını talep etmesini isteyin. Mevcut çalışanlar çekiniyorsa, işten ayrılmış eski çalışanları tanık olarak göstermeyi değerlendirin.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.