İçeriğe geç

İşyerimi devrediyorum, alıcı iki çalışanı istemiyor; tazminat ödemek zorunda mıyım?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 19 Ekim 2026
Soru

Bir şubemizi başka bir firmaya devrediyoruz. Devralan firma, orada çalışan iki elemanımızı almak istemiyor. Biz de bu iki kişiye başka ilçedeki diğer şubemizde aynı işi teklif edeceğiz. Teklifi kabul etmezlerse kıdem ve ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır mıyız? Devirle birlikte sözleşmeleri kendiliğinden karşı tarafa geçmez mi?

Soran: Efe M. 19 Ekim 2026 İş Hukuku Kıdem Tazminatı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 19 Ekim 2026
Kısa cevapDevir tamamlandığında o şubedeki iş sözleşmeleri kanun gereği kendiliğinden devralana geçer; alıcının "istememesi" bu sonucu değiştirmez ve sırf devir nedeniyle fesih yasaktır. Çalışanları devirden önce başka şubeye nakletmek istiyorsanız bu, çalışma koşullarında esaslı değişikliktir; işçi yazılı olarak kabul etmezse sözleşmeyi ancak kıdem ve ihbar tazminatını ödeyerek sona erdirebilirsiniz. Yani iki yol var: ya işçiler devirle alıcıya geçer, ya da siz tazminat ödersiniz.

Hukuki dayanak: İş Kanunu'nun 6. maddesine göre işyeri veya bir bölümü hukuki bir işleme dayalı olarak devredildiğinde, devir tarihinde mevcut iş sözleşmeleri bütün hak ve borçlarıyla devralana geçer; devreden veya devralan işveren, sözleşmeyi sırf devir nedeniyle feshedemez. Devirden önce doğmuş borçlardan iki işveren birlikte sorumludur; devredenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yılla sınırlıdır. 1475 sayılı Kanun'un 14. maddesine göre de işyeri devrinde işçinin kıdemi toplam süre üzerinden hesaplanır ve her iki işveren işlemiş kıdem tazminatından sorumludur. Diğer şubeye nakil ise İş Kanunu'nun 22. maddesi kapsamındadır: işveren çalışma koşullarında esaslı değişikliği ancak yazılı bildirimle yapabilir, işçi altı iş günü içinde yazılı olarak kabul etmezse değişiklik onu bağlamaz; bu durumda işveren, değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını yazılı olarak açıklayıp bildirim süresine uyarak sözleşmeyi feshedebilir.

Emsal: Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 25.02.2026 tarihli, 2026/909 E., 2026/1708 K. sayılı kararında, işyeri devri kurallarının uygulandığı işveren değişikliklerinde "İş sözleşmesinin tarafı olan işçi veya alt işveren tarafından bir fesih bildirimi yapılmadığı sürece, iş sözleşmeleri değişen alt işverenle devam edeceğinden, işyerinde çalışması devam eden işçi açısından, feshe bağlı haklar olan ihbar ve kıdem tazminatı ile izin ücreti talep koşulları gerçekleşmiş sayılmaz." denilmiş; buna karşılık önceki işverenin fesih yapması hâlinde feshe bağlı hakların doğacağı belirtilmiştir.

Uygulamada seçenekler:

  • İşçilerin devirle alıcıya geçmesi: Sizin için en az maliyetli yol. Alıcı sonradan feshederse tazminatı alıcı öder; devir öncesi doğan alacaklardan siz iki yıl birlikte sorumlu kalırsınız.
  • Nakil teklifi: Teklifi yazılı yapın, altı iş günü süre tanıyın. Sözleşmede geçerli bir nakil yetkisi varsa ve nakil işçi için makul ise kabul etmeyen işçinin feshi tartışmalı hâle gelebilir; ancak başka ilçeye nakil çoğu zaman esaslı değişiklik sayılır.
  • Anlaşmalı ayrılık (ikale): İşçiyle tazminat ve makul bir ek ödeme karşılığında yazılı anlaşma yapmak, işe iade ve dava riskini azaltır.

Ne yapmalısınız: Devir sözleşmesine işçilerin durumunu açıkça yazın, nakil teklifini ve cevapları yazılı alın, fesih yoluna gidecekseniz kıdem, ihbar ve kullanılmamış izin ücretini eksiksiz ödeyin. Otuz ve üzeri işçi çalıştırıyorsanız işçiler işe iade davası da açabileceğinden, feshin gerekçesini belgelemek ayrıca önemlidir.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.