İçeriğe geç

İşveren düşük zam verip 'beğenmeyen gitsin' dedi; tazminatla ayrılabilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 17 görüntülenme 12 Ekim 2026
Soru

Çalıştığım yerde her yıl başında zam konuşulur. Bu yıl istediğimiz oranın çok altında bir zam açıklandı. İtiraz edince patron sözlü olarak "İşine gelen çalışır, gelmeyen çalışmaz" dedi. Bu sözler ve düşük zam yüzünden işten ayrılırsam haklı fesih sayılır mı, kıdem ve ihbar tazminatımı alabilir miyim?

Soran: Erkan T. 12 Ekim 2026 İş Hukuku Kıdem Tazminatı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 12 Ekim 2026
Kısa cevapKural olarak hayır. İş sözleşmesinde, toplu iş sözleşmesinde ya da yerleşik bir işyeri uygulamasında aksine bir düzenleme yoksa işveren, işçinin istediği oranda zam yapmak zorunda değildir. "İşine gelen çalışır" sözü de kaba olsa da tek başına haklı fesih sebebi sayılmaz. Bu nedenle sırf düşük zam yüzünden ayrılırsanız kıdem tazminatı alamama riskiniz yüksektir. İhbar tazminatı ise sözleşmeyi kendisi fesheden işçiye zaten ödenmez.

Hangi durumda haklı fesih olur: İş Kanunu'nun 24. maddesinin (II-e) bendine göre ücret kanun hükümlerine veya sözleşme şartlarına uygun hesaplanmaz ya da ödenmezse işçi sözleşmeyi derhal feshedebilir ve [kıdem tazminatına](/makale/kidem-tazminati-hesabinda-giydirilmis-ucret-kapsam-tavan-ve-ornek) hak kazanır. Şu ihtimallere bakın:

  • Yapılan zamdan sonra ücretiniz yeni asgari ücretin altında kalıyorsa, bu kanuna aykırı ücret ödemesidir.
  • İş sözleşmenizde ya da toplu iş sözleşmesinde belirli bir zam ölçütü (örneğin enflasyon oranında artış) yazılıysa ve buna uyulmadıysa sözleşmeye aykırılık vardır.
  • İşveren yıllardır bütün işçilere aynı ölçüte göre düzenli zam yapıyorsa, bu bir işyeri uygulamasına dönüşmüş olabilir. İspatı zordur ama değerlendirilmelidir.
  • Ücretiniz düşürülüyorsa bu, çalışma koşullarında esaslı değişikliktir. İş Kanunu'nun 22. maddesine göre yazılı bildirim ve sizin yazılı kabulünüz olmadan yapılan böyle bir değişiklik sizi bağlamaz.

Ne yapmalısınız:

  • Ayrılmadan önce iş sözleşmenizi, son bordrolarınızı ve geçmiş yıllardaki zam oranlarını gösteren belgeleri toplayın.
  • Ücretinizde kanuna veya sözleşmeye aykırılık varsa, fesih sebebini açıkça yazdığınız bir ihtarnameyle sözleşmeyi feshedin. Ödeme yapılmazsa işçilik alacakları için dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız gerekir.
  • Böyle bir aykırılık yoksa yeni bir iş bulmadan istifa etmeyin. Gerekçesiz istifada kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği hakkınızı kaybedersiniz. Zam konusunu yazılı olarak işverene iletmek ve işçi arkadaşlarınızla birlikte toplu talepte bulunmak daha sonuç alıcı olabilir.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.