İçeriğe geç

İki ay sonra istifa edeceğim, şimdiden haber verirsem ihbar tazminatı alır mıyım?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 3 görüntülenme 31 Ekim 2026
Soru

Yaklaşık bir buçuk yıldır bir markette çalışıyorum. Başka bir iş planım olduğu için iki ay sonra ayrılmak istiyorum. İşverenime şimdiden haber verirsem bana ihbar tazminatı ödenir mi? Yoksa istifa eden kişi hiçbir tazminat alamıyor mu? Sonradan sorun yaşamamak için doğru şekilde nasıl ayrılmalıyım?

Soran: Engin Ç. 31 Ekim 2026 İş Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 31 Ekim 2026
Kısa cevapHayır. İhbar tazminatı, iş sözleşmesini önceden haber vermeden sona erdiren tarafın karşı tarafa ödediği bir tazminattır. Siz kendi isteğinizle ve önceden bildirerek ayrılırsanız ihbar tazminatı almazsınız. Tam tersine, bildirim süresine uymadan işi bırakırsanız işverenin size karşı ihbar tazminatı istemesiyle karşılaşabilirsiniz.

Hukuki dayanak: İş Kanunu'nun 17. maddesine göre belirsiz süreli iş sözleşmesini feshetmek isteyen taraf bunu önceden bildirmek zorundadır. Bildirim süresi, işi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş işçi için dört hafta, bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş işçi için altı haftadır. Bu süreler asgaridir, sözleşmeyle uzatılabilir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ait ücret tutarında tazminat öder. Siz iki ay önceden haber verirseniz kanuni süreyi fazlasıyla karşılamış olursunuz. Ancak kanuna göre sözleşme bildirim süresinin sonunda sona ereceğinden, istifa yazınızda ayrılış tarihini açıkça belirtin. İşveren, bildirdiğiniz tarihi beklemeden sizi hemen işten çıkarırsa, kalan sürenin ücretini isteme imkânınız doğabilir.

Diğer haklarınız: İstifa eden işçi kural olarak kıdem tazminatı alamaz; ücretin ödenmemesi gibi haklı bir nedenle fesih, askerlik, emeklilik ve kadın işçinin evlilikten sonraki bir yıl içinde ayrılması gibi istisnalar vardır. Bir yılı doldurduğunuz için hak kazanıp kullanmadığınız yıllık izinlerin ücreti ise ayrılırken ödenmek zorundadır (İş Kanunu 59). İstifa durumunda işsizlik ödeneği de alınamaz.

Ne yapmalısınız:

  • İstifanızı yazılı, tarihli ve imzalı verin; bir nüshasına "teslim aldım" imzası alın ya da noter veya iadeli taahhütlü posta kullanın.
  • Bildirim süresi boyunca düzenli çalışın; bu sürede devamsızlık yapmamaya özen gösterin.
  • Ayrılırken son ay ücretinizin, kullanılmayan izin ücretinizin ve varsa fazla mesainizin bordroya yansıdığını kontrol edin.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.