İçeriğe geç

Hiç evlenmemiş ve çocuğu olmayan ağabeyimin mirası kime kalır?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 3 görüntülenme 31 Ekim 2026
Soru

Ağabeyim 50 yaşında, hiç evlenmedi ve çocuğu yok. Annemiz hayatta, babamızı birkaç yıl önce kaybettik. Ağabeyimle birlikte üç kardeşiz. Ağabeyimin bir evi ve bankada birikimi var. Konuyu açmak zor ama aklıma takıldı: Ona bir şey olursa evi ve birikimi kime kalır? Annem mi alır, biz kardeşler mi? Vasiyet yazarsa malını istediği kişiye bırakabilir mi?

Soran: Hatice Y. 31 Ekim 2026 Miras Hukuku Miras Paylaşımı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 31 Ekim 2026
Kısa cevapEşi ve çocuğu olmayan birinin mirası anne ve babasına kalır. Anne veya babadan biri önce ölmüşse, onun payı kendi çocuklarına, yani mirasbırakanın kardeşlerine geçer. Sizin durumunuzda mirasın yarısı annenize, diğer yarısı ise babanızın payı olarak siz ve diğer kardeşinize kalır; her birinize dörtte bir pay düşer.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 496. maddesine göre altsoyu bulunmayan kişinin mirasçıları ana ve babasıdır; ikisi eşit pay alır. Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana veya babanın yerini, halefiyet yoluyla kendi altsoyu alır. Babanızın başka bir evlilikten çocuğu varsa, o kardeş de babanızın payını sizinle eşit olarak paylaşır. Ana-baba tarafında hiç mirasçı kalmasaydı miras büyükanne ve büyükbabalara ve onların altsoyuna (amca, hala, dayı, teyze ve çocukları) geçerdi (TMK 497); hiç mirasçı bulunmazsa Devlete kalır (TMK 501).

Vasiyet: Mirasçı olarak ana veya babası bulunan kişi, saklı paylar dışındaki kısımda dilediği gibi vasiyette bulunabilir (TMK 505). Ana ve babadan her birinin saklı payı, yasal miras payının dörtte biridir (TMK 506). Annenizin yasal payı yarı olduğuna göre saklı payı mirasın sekizde biridir. Kardeşlerin ise 2007'den bu yana saklı payı yoktur. Bu nedenle ağabeyiniz vasiyetle mirasının sekizde yedisini istediği kişiye bırakabilir; anneniz de hayatta değilse mirasının tamamı üzerinde serbestçe tasarruf edebilir.

Emsal: Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'nin 12.07.2023 tarihli, 2023/2198 E., 2023/3745 K. sayılı kararında yasal mirasçılığa ilişkin mevzuat aktarılırken Türk Medeni Kanunu'nun 496. maddesine şu sözlerle yer verilmiştir: "Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar. Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır." Buna göre babanızın payı siz kardeşlere geçer.

Ne yapmalısınız:

  • Ağabeyiniz belirli bir paylaşım istiyorsa noterde resmî vasiyetname düzenletebilir ya da vasiyetnameyi baştan sona kendi el yazısıyla, yıl, ay ve gün yazarak ve imzalayarak hazırlayabilir (TMK 538).
  • Mirasın borçları da mirasçılara geçer; borç fazlaysa mirasçılar ölümü öğrendikleri tarihten itibaren üç ay içinde mirası reddedebilir (TMK 606).
  • Ölüm hâlinde mirasçılık belgesini noterden ya da sulh hukuk mahkemesinden alarak banka ve tapu işlemlerini yürütebilirsiniz.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.