İçeriğe geç

Ev aldım, kira sözleşmem bitince çıkmak için ne yapmam gerekiyor?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 7 görüntülenme 26 Ekim 2026
Soru

Bir yıllık kira sözleşmem önümüzdeki ay sona eriyor. Bu arada kendi evimi aldım ve sözleşme bitince taşınmak istiyorum. Ev sahibine sözlü olarak söyledim ama bir şey imzalamadık. Sözleşmenin bitmesini beklemem yeterli mi, yoksa ayrıca bir bildirim yapmam gerekiyor mu? Çıkarken depozitomu nasıl geri alırım?

Soran: Pınar S. 26 Ekim 2026 Kira Hukuku Tahliye
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 26 Ekim 2026
Kısa cevapSözleşmenin bitmesini beklemek yeterli değildir. Sözleşme süresi dolmadan en az 15 gün önce ev sahibine yazılı bildirim yapmazsanız sözleşme kendiliğinden bir yıl daha uzar ve bu bir yılın kirasından sorumlu tutulabilirsiniz. Sözlü bildirim hem şekil hem ispat bakımından yetersizdir.

Hukuki dayanak: Türk Borçlar Kanunu'nun 347. maddesine göre konut kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmenin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmazsa sözleşme aynı koşullarla bir yıl uzamış sayılır. 348. madde ise fesih bildiriminin geçerliliğini yazılı şekle bağlar.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 25.05.2021 tarihli, 2017/458 E., 2021/614 K. sayılı kararında da “konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmak suretiyle isterse, sözleşmeyi sona erdirebilir” denilmiş; bildirim yapılmazsa sözleşmenin bir yıl uzayacağı vurgulanmıştır.

Ne yapmalısınız:

  • Sözleşme bitiş tarihinden en az 15 gün önce ev sahibine ulaşacak şekilde noter ihtarnamesi veya iadeli taahhütlü mektup gönderin ya da ev sahibine imzalatacağınız yazılı bir bildirim verin. Süreyi, bildirimin ev sahibine ulaştığı tarihe göre hesaplayın.
  • Çıkış günü evi ev sahibiyle birlikte gezip durumunu yazan bir teslim tutanağı imzalayın; fotoğraf ve video çekin, anahtarı da bu tutanakla teslim edin.
  • Son ayın kirasını ve faturaları ödeyip aboneliklerinizi kapatın.
  • Depozito iadesi için IBAN'ınızı yazılı olarak bildirin. Olağan kullanımdan doğan eskime ve yıpranmalar depozitodan kesilemez (TBK 334). Ev sahibi haksız yere ödemezse, dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız zorunludur.

15 günlük süreyi kaçırdıysanız, ev sahibiyle yazılı bir tahliye ve fesih anlaşması yapmak en pratik çözüm olur.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.