İçeriğe geç

Bir yıl sigortasız ve asgari ücretin altında çalıştım, kovuldum; neler isteyebilirim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 19 görüntülenme 10 Ekim 2026
Soru

Bir yıldır bir iş yerinde çalışıyordum. Sigortam hiç yapılmadı, maaşım asgari ücretin altındaydı ve yemek parası da verilmedi. Geçen ay hiçbir sebep göstermeden beni işten çıkardılar. Haklarımı almak istiyorum. Hangi yollara başvurabilirim, ne kadar alacağımı nasıl öğrenirim ve avukat tutarsam ücretini ne zaman ödemem gerekir?

Soran: Kaan E. 10 Ekim 2026 İş Hukuku Kıdem Tazminatı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 10 Ekim 2026
Kısa cevapHaklı bir sebep olmadan çıkarıldıysanız ve bir yılı doldurduysanız kıdem tazminatı, bildirim süresi verilmediyse ihbar tazminatı, asgari ücretin altında kalan ücret farkları ve kullanmadığınız yıllık izin ücretini isteyebilirsiniz. Sigortasız geçen süre için de ayrıca hizmet tespiti davası açarak bu sürenin SGK kaydına işlenmesini sağlayabilirsiniz.

Neler istenebilir:

  • Kıdem tazminatı: 1475 sayılı Kanun'un 14. maddesine göre işveren tarafından haklı sebep olmadan çıkarılan işçiye her tam yıl için 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıl, gün olarak tamamlanmış olmalıdır. Hesapta ücretiniz asgari ücretten düşük kabul edilemez.
  • İhbar tazminatı: İş Kanunu'nun 17. maddesine göre altı ay ile bir buçuk yıl arası çalışan işçi için bildirim süresi dört haftadır; süre verilmeden çıkarıldıysanız bu sürenin ücreti ödenir.
  • Ücret farkı: Asgari ücretin altında ödenen kısım.
  • Yıllık izin ücreti: Bir yılı dolduran işçi yıllık izne hak kazanır; kullanmadıysanız iş sözleşmesi sona erince ücreti ödenir.
  • Yemek parası: Kanunda genel bir zorunluluk yoktur; sözleşmede ya da iş yeri uygulamasında vaat edilmişse istenebilir.

İzlenecek yol: İşçilik alacakları için dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız zorunludur; başvuru adliyedeki arabuluculuk bürosuna yapılır. Sigortasız çalışmanın tespiti için ise doğrudan iş mahkemesinde hizmet tespiti davası açılır. Çalıştığınızı tanıklar, yazışmalar, banka hesabınıza yapılan ödemeler ve iş yeri kayıtlarıyla ispatlayabilirsiniz.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 08.05.2024 tarihli, 2023/75 E., 2024/225 K. sayılı kararında, çalışmaları kuruma bildirilmeyen kişilerin "hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde mahkemeye başvurarak hizmet tespiti isteyebilecekleri" hatırlatılmıştır. Bugün aynı kural 5510 sayılı Kanun'un 86. maddesinde yer alır ve süre hak düşürücüdür.

Tutar ve ücret: Kesin tutar, çalışma süreniz ve gerçek ücretiniz belli olduktan sonra bilirkişi hesabıyla ortaya çıkar. Kıdem, ihbar ve yıllık izin alacakları beş yıllık zamanaşımına tabidir. Avukatlık ücreti, avukatla yapacağınız yazılı sözleşmeye göre belirlenir; işçilik davalarında ücretin bir kısmının dava sonunda tahsil edilen tutardan ödenmesi sık kararlaştırılır. Davayı kazanırsanız mahkeme ayrıca karşı taraf vekâlet ücretine hükmeder.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.