İçeriğe geç

Babam evi kardeşlerimin adına almıştı, 'senin hakkın' dedi; evi nasıl güvenle alırım?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 3 görüntülenme 29 Ekim 2026
Soru

Babam hayattayken bir ev satın aldı ama tapuyu iki erkek kardeşimin adına yaptırdı. Vefatından kısa süre önce bu evin aslında benim hakkım olduğunu söyledi, kardeşlerim de bunu kabul ediyor. Evin bulunduğu bölge şimdi çok değerlendi. Annem hayatta. İleride, özellikle annem vefat edip miras paylaşılırken kardeşlerimin fikir değiştirmesinden korkuyorum. Evi şimdi üzerime alsam ve kardeşlerimden imzalı bir kâğıt alsam, ev kesin olarak benim olur mu?

Soran: Nesrin A. 29 Ekim 2026 Miras Hukuku Miras Paylaşımı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 29 Ekim 2026
Kısa cevapEv tapuda kardeşlerinizin adına kayıtlı olduğu için şu anda hukuken onlarındır. Babanızın sözlü olarak söyledikleri ya da kardeşlerinizin imzalayacağı adi bir kâğıt evi size geçirmez. Evin size ait olması için kardeşlerinizin tapu müdürlüğünde resmi devir yapması gerekir. Tapuda üzerinize geçtikten sonra ev sizindir ve annenizin vefatından sonraki paylaşıma girmez.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 706. maddesi ile Türk Borçlar Kanunu'nun 237 ve 288. maddeleri gereğince taşınmazın devri, ister satış ister bağış olsun, resmi şekilde yapılmalıdır. Aranızda imzalanan "ev kardeşimizindir" yazısı bu şekli karşılamaz; olsa olsa bir delil değeri taşır. Annenizin mirası yalnızca annenize ait mallardan oluşur; kardeşlerinizden size tapuda geçmiş bir ev bu mirasa dahil edilemez.

Dikkat edilecek nokta: Babanızın parasını ödeyerek evi oğulları adına aldırması, onlara yapılmış karşılıksız bir kazandırmadır. TMK 669'a göre babanın altsoyuna yaptığı bu tür kazandırmalar, kendisi aksini açıkça belirtmemişse, babanın mirası paylaşılırken denkleştirmeye tabidir. Saklı payı zedelenen mirasçılar ayrıca TMK 565 ve 571'deki süreler içinde tenkis isteyebilir. Yani babanızın mirası henüz paylaşılmadıysa, bu evin hesabı annenizi ve sizi de ilgilendirir. Ev size geçtiğinde bu tartışma büyük ölçüde kapanır; yine de babanızın diğer mallarını da kapsayan toplu bir paylaşım en sağlam yoldur.

Emsal: Yargıtay 1. Hukuk Dairesi'nin 28.04.2026 tarihli, 2024/4607 E., 2026/3456 K. sayılı kararında, Türk Medeni Kanunu'nun 706. maddesiyle "taşınmaz mülkiyetinin devrine ilişkin sözleşmelerin resmî şekilde yapılmadıkça geçerli olmayacağı düzenlenmiştir" denilmiş, Türk Borçlar Kanunu'nun 237. maddesinin de aynı yönde olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle kardeşlerinizin imzalayacağı bir kâğıt değil, tapu müdürlüğünde yapılacak resmi devir sizi korur.

Ne yapmalısınız:

  • Kardeşlerinizle birlikte tapu müdürlüğünden randevu alıp evi satış ya da bağış yoluyla üzerinize geçirin; vergi ve harç yükü iki yolda farklıdır, önceden hesaplatın.
  • Babanızın diğer mallarıyla ilgili olarak, anneniz dahil tüm mirasçıların imzaladığı yazılı bir miras paylaşım sözleşmesi yapın; bu, denkleştirme ve tenkis tartışmalarını da önler.
  • Bağışla yapılan devrin, kanunda sayılan ağır sebepler dışında geri alınamayacağını bilin (TBK 295).
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.