İçeriğe geç

Ortak binayı kendi paramla yeniledim, ortaklığın giderilmesinde bu hesaba katılır mı?

Faydalı bulanlar: %100 (1 oy) 1 cevap 0 yorum 24 görüntülenme 11 Ekim 2026
Soru

İki katlı bir binanın tapusu iki kardeşin adına yarı yarıya kayıtlıydı. Kardeşlerden biri engelliydi, ben de onun vasisiydim. Kardeşimiz vefat edince payı benimle diğer kardeşimize geçti; şimdi tapuda ben yüzde 75, o yüzde 25 paylıyım. Bu kardeşim yıllar önce babamızdan kalan mirastan hak istemediğini noterde yazılı olarak bildirmişti. Ben bu arada binayı kentsel dönüşüm kapsamında kendi imkânlarımla yeniledim. Şimdi diğer kardeşim ortaklığın giderilmesi davası açtı. Bu tür davalar genelde nasıl sonuçlanır?

Soran: İlker Ş. 11 Ekim 2026 Gayrimenkul Hukuku Ortaklığın Giderilmesi
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 11 Ekim 2026
Kısa cevapHer paydaş ortaklığın giderilmesini isteyebilir; bina aynen bölünemiyorsa mahkeme satışa karar verir ve bedel kural olarak tapudaki paylara göre dağıtılır. Kardeşinizin babanızın mirasından hak istememesi, engelli kardeşinizden kalan paya mirasçı olmasını engellemez. Sizin için asıl önemli konu, kendi paranızla yaptığınız yenilemenin satış bedelinden ayrıca size ödenmesini sağlamaktır.

Feragat meselesi: Babanızın mirasına ilişkin beyan yalnızca o mirası ilgilendirir. Engelli kardeşiniz vefat ettiğinde onun payı ayrı bir miras olarak yasal mirasçılarına geçmiştir; anne ve baba sağ değilse ve altsoyu yoksa mirasçıları kardeşleridir. Bakım yükünü üstlenmemiş olmak tek başına mirastan pay almaya engel değildir. Bu nedenle tapudaki %25'lik pay kural olarak geçerlidir.

Davanın seyri: Türk Medeni Kanunu'nun 698. maddesine göre paydaşlardan her biri paylaşma isteyebilir. TMK 699'a göre paylaşma, malın aynen bölünmesi ya da satılarak bedelin bölüşülmesi şeklinde yapılır; aynen bölme uygun değilse açık artırmayla satışa karar verilir. İki katlı tek bir binada uygulamada çoğunlukla satış sonucu çıkar. Satışa siz de katılıp kardeşinizin payını fiilen satın alabilirsiniz.

Yenileme bedeli: Binayı yıkıp yeniden yaptırdıysanız yeni yapı "muhdesat" olarak değerlendirilebilir. Emsal: Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'nin 05.05.2025 tarihli, 2025/1194 E., 2025/2409 K. sayılı kararında, muhdesatın bir paydaşa ait olduğu tapuda şerhliyse veya bütün paydaşlar bunu kabul ediyorsa arsa ve yapının değerlerinin ayrı ayrı belirleneceği ve "Muhdesata isabet eden kısım muhdesat sahibi paydaşa, geri kalan bedel ise payları oranında paydaşlara (ortaklara) dağıtılır." denilmiştir. Kardeşiniz itiraz ederse, mahkemenin vereceği süre içinde muhdesatın size ait olduğunun tespiti için ayrı dava açmanız gerekebilir. Mevcut binayı yalnızca onardıysanız, payına düşenden fazla ödediğiniz giderler için TMK 694 uyarınca diğer paydaşa rücu edebilirsiniz.

Ne yapmalısınız:

  • Yenilemeye ilişkin sözleşme, fatura, banka dekontu, ruhsat ve kentsel dönüşüm belgelerini toplayın.
  • Davada yapının size ait olduğunu açıkça beyan edin.
  • Dava 01.09.2023'ten sonra arabulucuya gidilmeden açıldıysa, zorunlu arabuluculuk dava şartı eksikliğini ilk fırsatta ileri sürün.
  • Satış yerine payı satın alma yönünde bir anlaşma da değerlendirin.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.