İçeriğe geç

Miras paramla peşinatı ödedim, kalanı eşimin kredisi; boşanırsak evde hakkı olur mu?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 10 görüntülenme 23 Ekim 2026
Soru

Babaannemden bana miras olarak bir miktar para kaldı. Bu parayı peşinat olarak verip, kalanını eşimin çektiği konut kredisiyle tamamlayarak bir daire aldık; tapu benim adıma. Evin büyük kısmı benim miras paramla ödendi. Eşimle aramızda sorunlar var; boşanırsak eşimin bu dairede hakkı olur mu? Paranın mirastan geldiğini nasıl ispatlarım?

Soran: Esra N. 23 Ekim 2026 Aile Hukuku Boşanma
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 23 Ekim 2026
Kısa cevapEşiniz evin yarısına ortak olmaz. Mirasla edindiğiniz para kişisel malınızdır ve bu parayla ödenen kısım hesapta size ayrılır. Eşinizin talep hakkı, kredinin evlilik içinde ödenen taksitlerine denk düşen kısım üzerinden doğar. Yani sonuç, katkıların oranına göre hesaplanır.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 220. maddesine göre bir eşin miras yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri kanun gereğince kişisel maldır. Kredinin evlilik süresince maaşlardan ödenen taksitleri ise edinilmiş mal niteliğindedir. Bir mal kesiminden diğer kesimdeki malın edinilmesine katkıda bulunulmuşsa denkleştirme, katkı oranına ve malın tasfiye zamanındaki değerine göre yapılır (TMK 230). Evin, evlilik içinde ödenen kredi taksitlerine denk düşen kısmı edinilmiş mal sayılır ve eşiniz bu kısmın değerinin yarısı oranında katılma alacağı isteyebilir. Mal rejimi boşanma davasının açıldığı tarihte sona erer (TMK 225); bu tarihten sonra ödenen taksitler bu hesaba girmez.

İspat: Bir eşin bütün malları, aksi ispat edilinceye kadar edinilmiş mal kabul edilir (TMK 222). Bu nedenle paranın mirastan geldiğini siz ispat etmelisiniz. Mirasçılık belgesi, miras paranın hesabınıza geçtiğini gösteren banka kayıtları ve bu paranın satıcıya ödendiğini gösteren dekontlar en güçlü delillerdir. Para arada nakde çevrildiyse tarih ve tutar yakınlığı ile tanıklar önem kazanır.

Emsal: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 05.12.2024 tarihli, 2024/840 E., 2024/9571 K. sayılı kararında, evlilikten önce peşinat ve krediyle alınan bir dairede, "edinme değerinde banka kredisi dışında kullanılan peşinat yönünden de davalı-davacı erkek lehine kişisel mal denkleştirmesi yapılarak" evlilik içinde ödenen kredi taksitleri yönünden katılma alacağı hesaplanması gerektiği belirtilmiştir. Peşinatın mirastan geldiği durumda da aynı hesap mantığı uygulanır.

Ne yapmalısınız:

  • Mirasçılık belgesini, banka hesap dökümlerini ve satış sırasındaki ödeme dekontlarını şimdiden bir araya getirin; eski dökümleri bankanızdan isteyebilirsiniz.
  • Kredi sözleşmesini ve ödeme planını saklayın; kaç taksitin evlilik içinde ödendiği hesapta belirleyicidir.
  • Boşanma gündeme gelirse mal rejiminin tasfiyesi ayrı bir dava konusudur; ev hakkında anlaşırsanız bunu boşanma protokolüne açıkça yazdırın.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.