İçeriğe geç

Kızlarım annelerinin yanında yatılı kalmak istemiyor, yatılı görüş kaldırılabilir mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 18 görüntülenme 15 Ekim 2026
Soru

Eşimle boşandık, 12 ve 6 yaşındaki iki kızımızın velayeti bende. Mahkeme annelerine yatılı görüş hakkı tanıdı. Ancak kızlarım annelerinin yanında gece kalmak istemiyor; boşanmadan önce annelerinin onları birkaç kez evden kovduğunu hâlâ anlatıyorlar. Çocukları zorla göndermek de içime sinmiyor. Yatılı görüşü kaldırmak ya da gündüz görüşmeye çevirmek için ne yapabilirim?

Soran: Berk T. 15 Ekim 2026 Aile Hukuku Velayet
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 15 Ekim 2026
Kısa cevapKişisel ilişkinin yeniden düzenlenmesi için aile mahkemesinde dava açabilirsiniz. Ancak mahkeme yatılı görüşü, yalnızca çocukların istememesi üzerine değil, bu görüşmenin onların huzurunu ya da gelişimini gerçekten olumsuz etkilediği somut olarak ortaya konursa sınırlar. Dava sürerken mevcut karara aykırı davranmamanız da çok önemlidir.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 323. maddesine göre velayet kendisinde olmayan ebeveyn, çocukla uygun kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkına sahiptir. 324. maddeye göre ise kişisel ilişki sebebiyle çocuğun huzuru tehlikeye girerse, ebeveyn bu hakkını yükümlülüklerine aykırı kullanırsa ya da çocukla ciddi biçimde ilgilenmezse kişisel ilişki sınırlanabilir veya kaldırılabilir. 183. madde de durumun değişmesi hâlinde düzenlemenin yeniden yapılmasına imkân verir.

Çocukların görüşü: 12 yaşındaki kızınız idrak çağındadır; mahkeme onu dinler ve görüşüne önem verir. 6 yaşındaki çocuk için ise pedagog veya psikolog raporu belirleyici olur. Mahkemeler, çocukların bir ebeveynin etkisinde kalıp kalmadığını da araştırır.

Emsal: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 13.04.2023 tarihli, 2023/1593 E., 2023/1827 K. sayılı kararında, yatılı kişisel ilişkinin çocuğun gelişimini olumsuz etkileyeceği kanıtlanmadığı için sınırlama kararı bozulmuştur. Aynı kararda "Kişisel ilişkiye dair ilâmların kesin hüküm teşkil etmeyip koşulların değişmesi halinde her zaman davaya konu edilebileceği" de belirtilmiştir. Yani dava açma imkânınız vardır, ancak iddianızı belgelemeniz gerekir.

Ne yapmalısınız:

  • Evden kovma olaylarını gösteren mesajları, tanıkları, varsa okul rehber öğretmeninin gözlemlerini toplayın.
  • Çocukları bir çocuk psikoloğuna götürüp durumlarını kayıt altına aldırın.
  • Çocukların yaşadığı yerdeki aile mahkemesinde kişisel ilişkinin yeniden düzenlenmesi davası açın; gerekirse dava süresince geçici düzenleme isteyin.
  • Karar değişene kadar mevcut düzenlemeye uymaya çalışın. TMK 324'ün son fıkrasına göre velayet sahibi ebeveyn kişisel ilişki düzenlemesinin gereklerini yerine getirmezse, çocuğun menfaatine aykırı olmamak kaydıyla velayet değiştirilebilir.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.