İçeriğe geç

İkinci evliliğimde aldığım evde eşimin ilk evliliğinden çocukları hak sahibi mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 2 cevap 0 yorum 18 görüntülenme 19 Ekim 2026
Soru

İkinci evliliğimi yaptım; eşimin ilk evliliğinden iki çocuğu var, benim de önceki evliliğimden bir kızım. Evlendikten sonra kendi maaşımla ve kredi çekerek bir ev aldım, tapu benim adıma. Eşimin çocukları bu evde şimdi ya da ileride hak sahibi olur mu? Ben vefat edersem ev kime kalır, kızımı korumak için şimdiden bir şey yapmalı mıyım?

Soran: Eren V. 19 Ekim 2026 Miras Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (2)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 19 Ekim 2026
Kısa cevapEşinizin çocukları sizin mirasçınız değildir; siz vefat ettiğinizde ev doğrudan kızınıza ve eşinize kalır. Ancak dolaylı bir yol vardır: Ev evlilik içinde kazancınızla alındığı için edinilmiş maldır ve eşinizin bu evin değer artışında yarı oranında katılma alacağı doğar. Eşiniz sizden önce vefat ederse bu alacak onun mirasçılarına, yani çocuklarına geçer; siz önce vefat ederseniz eşinizin aldığı pay ileride yine onun çocuklarına gider. Kızınızı korumak için şimdiden yapabilecekleriniz vardır.

Miras yönü: Türk Medeni Kanunu'nun 495. maddesine göre birinci derece mirasçılar altsoydur; üvey çocuklar altsoy sayılmaz. 499. maddeye göre sağ kalan eş, altsoyla birlikte mirasçı olduğunda mirasın dörtte birini alır. Buna göre vefatınızda ev, mal rejimi tasfiyesinden sonra kalan kısmıyla dörtte üç kızınıza, dörtte bir eşinize kalır.

Mal rejimi yönü: 2002'den beri yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılmadır. 219. maddeye göre çalışma karşılığı edinilen değerler edinilmiş maldır; kredi taksitlerinin evlilik içinde maaşla ödenmesi evi bu kapsama sokar. 236. maddeye göre her eş veya mirasçıları, diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibidir. Yani evin net değerinin yaklaşık yarısı, mülkiyet sizde kalsa da eşinizin alacağıdır ve bu alacak miras yoluyla onun çocuklarına geçebilir. 240. maddeye göre sağ kalan eş, birlikte yaşadığı konut üzerinde intifa ya da oturma hakkı da isteyebilir.

Emsal: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 20.09.2023 tarihli, 2022/5202 E., 2023/4064 K. sayılı kararıyla onanan bir ölüme bağlı mal rejimi tasfiyesi davasında, vefat eden eşin adına kayıtlı ev için çekilen "konut kredisinin yasal mal rejimi dönemi içinde ödenen taksitleri edinilmiş mal grubunda yer aldığından" bu taksitler katılma alacağı hesabına katılmış, sağ kalan eşin alacağı miras payı düşülerek diğer mirasçıdan alınmıştır. Evlilik içinde maaşınızla ödediğiniz taksitler de aynı şekilde hesaba girer.

Ne yapmalısınız:

  • Evi kısmen evlilik öncesi birikimle, mirasla ya da bağışla aldıysanız bunu belgeleyin; bu kısım kişisel maldır ve katılma alacağı hesabının dışında kalır.
  • Eşinizle noterde mal ayrılığı sözleşmesi yapmayı görüşün; bu sözleşme ileriye dönük olarak katılma alacağı doğmasını önler. Geçmişe etkisi için ayrıca düzenleme gerekir.
  • Kızınız lehine vasiyetname düzenleyebilirsiniz; ancak 506. maddeye göre altsoyla birlikte mirasçı olan eşin saklı payı yasal miras payının tamamıdır, yani eşinizin dörtte birlik payına vasiyetle dokunamazsınız; kızınızın saklı payı da yasal payının yarısıdır.
  • Evi sağlığınızda kızınıza devretmek bir seçenektir; ancak bu devir, eşinizin katılma alacağı hesabında ve saklı pay davasında eklenen değer olarak dikkate alınabilir.
  • Kredi devam ediyorsa hayat sigortası ve borcun kimin tarafından ödendiğine ilişkin kayıtları saklayın.

Aile içi dengeyi bozmadan bu adımları atmanın en sağlıklı yolu, eşinizle birlikte bir avukat eşliğinde mal rejimi sözleşmesi ve vasiyet planı yapmaktır.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
0
Ziyaretçi
Misafir · 2 Kasım 2026

Merhaba
Eşimle ikinci evliliğimiz eşimin ilk eşinden iki çoçuğu var aramızda yaş farkı var. Eşimle evlenirken hiç birşeyi yoktu çaliştim çabaladık ev aldık fakat eşimin ölümünde veya benim ölümümde ortak oğlan oğlumuza kalsın istiyoruz ne yapa biliriz?

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.