İçeriğe geç

Gerekçeli karar elime ulaşmadan dosya infaza gönderilmiş, itiraz hakkım bitti mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 9 Ekim 2026
Soru

Ceza davamda gerekçeli karar yazıldı ve tebliğ edildiği görünüyor ama tebligat bana ulaşmadı, elime hiçbir şey geçmedi. Şimdi UYAP'ta dosyanın infaza gönderildiğine dair üst yazı görünüyor. Karara karşı istinaf hakkım yok mu oluyor, bu durumda ne yapabilirim?

Soran: Emre Ö. 9 Ekim 2026 Ceza Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 9 Ekim 2026
Kısa cevapCeza davalarında istinaf süresi, hükmün gerekçesiyle birlikte size tebliğ edildiği tarihten itibaren iki haftadır. Tebligat gerçekten usulüne uygun yapılmadıysa süre başlamamış demektir ve kararın kesinleştirilip infaza gönderilmesi hatalıdır. Burada iki şey belirleyicidir: tebligatın nasıl yapıldığı ve sizin karardan ne zaman haberdar olduğunuz.

Kanuni süre: Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 273. maddesine göre istinaf istemi, hükmün gerekçesiyle birlikte tebliğ edildiği tarihten itibaren iki hafta içinde, hükmü veren mahkemeye dilekçe verilerek ya da zabıt kâtibine beyanda bulunularak yapılır. Yani güncel düzenlemede süre, hükmün duruşmada açıklanmasından değil, gerekçeli kararın tebliğinden başlar.

Tebligat geçerli mi: "Tebliğ edildi" görünmesi her zaman size ulaştığı anlamına gelmez. Tebligat adresinizde başka birine verilmiş, muhtarlığa bırakılmış ya da e-Tebligat adresinize gönderilmiş olabilir. Usulüne uygun bir tebligat, kâğıdı fiilen okumamış olsanız bile süreyi başlatır. Tebligat usulsüz ise Tebligat Kanunu'nun 32. maddesine göre öğrendiğiniz tarih tebliğ tarihi sayılır.

Hemen yapmanız gerekenler:

  • UYAP Vatandaş Portal'dan ya da mahkeme kaleminden tebligat mazbatasının örneğini alın; kime, hangi adrese, hangi tarihte ve hangi usulle tebliğ edildiğine bakın.
  • Tebligat usulsüzse, öğrendiğiniz günden itibaren en geç iki hafta içinde istinaf dilekçenizi verin. Aynı dilekçede ya da ayrı bir dilekçeyle hükmü veren mahkemeden kesinleşme şerhinin kaldırılmasını ve infazın durdurulmasını isteyin.
  • Tebligat usule uygun olsa bile süreyi elinizde olmayan bir nedenle kaçırdıysanız, engelin kalkmasından itibaren yedi gün içinde eski hâle getirme talebinde bulunabilirsiniz.

Bu sürelerin çok kısa olduğunu unutmayın. Kesinleşme şerhi kaldırılmazsa hüküm infaz edilir; bu nedenle bir ceza avukatıyla vakit kaybetmeden dosyayı incelemeniz önemlidir.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.