İçeriğe geç

Evlendikten sonra yapılan mal rejimi sözleşmesiyle evi güvenceye alabilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 0 görüntülenme 2 Kasım 2026
Soru

Evimizi alırken peşinatın büyük kısmını benim ailem verdi; kalan kısım için eşimin adına kredi çekildi ve tapu da onun üzerine yapıldı. Şimdi kalan kredi borcunu da yine ailem kapatacak. İleride bir boşanma olursa evin bana ve çocuklarımıza kalmasını istiyoruz. Evlendikten sonra evlilik sözleşmesi yapmak mümkün mü, geçerli olur mu, başka ne yapabiliriz?

Soran: Dilek A. 2 Kasım 2026 Aile Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 2 Kasım 2026
Kısa cevapEvet, mal rejimi sözleşmesi evlendikten sonra da noterde yapılabilir ve geçerlidir. Ancak bu sözleşme, tapuda eşinizin adına kayıtlı olan evin mülkiyetini size geçirmez. Evi gerçekten güvenceye almak istiyorsanız en sağlam yol, kredi kapandıktan sonra evin tamamının ya da ailenizin ödediği orana karşılık gelen payın tapuda sizin adınıza tescil edilmesidir.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 203. maddesine göre mal rejimi sözleşmesi evlenmeden önce veya sonra yapılabilir; 205. maddeye göre noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılması zorunludur. Kanun'un 220. maddesine göre bir eşin evlilik sırasında karşılıksız kazandığı değerler, örneğin ailesinden gelen bağışlar, onun kişisel malıdır. Bu para eşin adına kayıtlı bir eve harcandığında, 227. madde size tasfiye sırasında katkınız oranında değer artış payı alacağı tanır. Aynı madde, eşlerin yazılı bir anlaşmayla bu pay oranını değiştirebileceklerini de öngörür.

Uygulamadaki sorun: Boşanma davasında en çok tartışılan konu, paranın kime bağışlandığıdır. Ailenizin parayı doğrudan satıcıya veya eşinize göndermesi, iki eşe birlikte yapılmış bir bağış gibi yorumlanabilir. Paranın önce sizin hesabınıza açıklamalı olarak gönderilmesi ve ödemenin oradan yapılması, ispat bakımından çok daha güçlüdür.

Emsal: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 16.04.2026 tarihli, 2025/4736 E., 2026/4247 K. sayılı kararında Türk Medeni Kanunu'nun 220. maddesi açıklanırken, "mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde" karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerlerinin kişisel mal olduğu belirtilmiştir. Ailenizin bağışının bu kapsamda sayılması için paranın size bağışlandığını belgelemeniz önemlidir.

Ne yapmalısınız:

  • Kalan krediyi kapatacak parayı aileniz önce sizin hesabınıza "kızımıza bağış" açıklamasıyla göndersin; ödemeyi siz yapın ve dekontları saklayın.
  • Kredi kapanıp ipotek kalkınca, eşinizin rızasıyla evin tamamının ya da ailenizin katkısı oranındaki payın tapuda adınıza devrini sağlayın.
  • Bu mümkün olmazsa, noterde katkı oranınızı ve paranın kaynağını açıkça gösteren yazılı bir anlaşma yapın.
  • Evin aile konutu olarak tapuya şerh edilmesini isteyin; böylece eşiniz evi sizin rızanız olmadan satamaz.
  • Evin ileride çocuklarınıza kalması, mülkiyetin sizde olmasına ve miras kurallarına bağlıdır; bunu ayrıca planlamanız gerekir.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

501 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.