İçeriğe geç

Ehliyetime el konuldu, sonra beraat ettim; şoförüm, tazminat isteyebilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 18 görüntülenme 10 Ekim 2026
Soru

Mesleğim şoförlük. Birkaç yıl önce hakkımda açılan bir ceza soruşturması sırasında ehliyetim elimden alındı. Kendimi aklamam yaklaşık iki yıl sürdü; sonunda mahkeme beraatime karar verdi ve ehliyetimi geri aldım. Bu süre boyunca direksiyona geçemediğim için işimi kaybettim, ciddi bir gelir kaybım oldu. Uğradığım zarar için devlete karşı tazminat davası açabilir miyim, açarsam süreç ne kadar sürer?

Soran: Ramazan T. 10 Ekim 2026 Tazminat Hukuku Maddi Tazminat
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 10 Ekim 2026
Kısa cevapTazminat isteyip isteyemeyeceğiniz, ehliyetinizin hangi kararla alındığına ve sürelerin kaçırılıp kaçırılmadığına bağlıdır. Beraat etmiş olmanız tek başına tazminat hakkı doğurmaz. Ayrıca süreler çok kısadır: beraat kararınızın kesinleşmesinden itibaren bir yıl geçtiyse bu yol büyük ölçüde kapanmış olabilir.

Hangi kararla alındı?
- Adli kontrol: Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 109. maddesine göre hâkim, şüpheliye araç kullanmama ve sürücü belgesini teslim etme yükümlülüğü getirebilir. CMK 141'deki tazminat listesi ise adli kontrol için yalnızca sınırlı durumları sayar (örneğin konutu terk etmeme yükümlülüğü ya da kanuni başvuru imkânının tanınmaması). Ehliyet teslimi şeklindeki adli kontrol bu listede açıkça yer almadığından tazminat istemi tartışmalıdır.
- El koyma: Ehliyetinize bir eşya olarak el konulduysa CMK 141/1-j uygulanabilir. Bu bent, eşyasına koşulları oluşmadığı hâlde el konulan veya eşyası zamanında geri verilmeyen kişiye tazminat hakkı tanır. Burada da el koyma kararının koşullarının o tarihte bulunmadığını göstermeniz gerekir.
- İdari tedbir: Ehliyet, örneğin alkollü araç kullanma gerekçesiyle trafik mevzuatına göre idari olarak geri alındıysa, bu ceza davasından ayrı bir işlemdir ve tazminat yolu da farklıdır.

Süre ve mahkeme: CMK 142'ye göre tazminat, kararın kesinleştiğinin size tebliğinden itibaren üç ay ve her hâlde kesinleşme tarihinden itibaren bir yıl içinde istenmelidir. İstem, oturduğunuz yerdeki ağır ceza mahkemesine yapılır. Mahkeme duruşma yapar; karara karşı istinaf yoluna gidilebilir ve bölge adliye mahkemesinin kararı kesindir. Uygulamada süreç çoğu zaman bir yılı aşmaktadır. Gelir kaybı için maddi, yaşadığınız sıkıntı için manevi tazminat istenebilir.

Ne yapmalısınız:

  • UYAP'tan beraat kararının kesinleşme tarihini ve kesinleşmenin size tebliğ edilip edilmediğini öğrenin.
  • Ehliyetin alınmasına ilişkin kararın türünü (adli kontrol, el koyma, idari geri alma) dosyadan çıkarın.
  • Gelir kaybınızı gösteren SGK hizmet dökümü, bordro ve işten çıkış belgelerini toplayın.

Süreler dolmak üzere olabileceği için bu belgelerle vakit kaybetmeden bir ceza avukatına başvurmanızı öneririm.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.