İçeriğe geç

Eşime babasından miras kaldı, boşanırsam bu mirastan pay alabilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 21 görüntülenme 16 Ekim 2026
Soru

Yıllardır yurt dışında yaşıyoruz, ikimiz de Türk vatandaşıyız ve üç çocuğumuz var. Eşimle boşanmaya karar verdim. Birkaç yıl önce kayınpederim vefat etti ve eşime Türkiye'de tarla ve daireler kaldı; eşim bunların yönetimi için annesine vekâlet verdi, kiralar ona gidiyor. Boşanınca bu mirastan bana ya da çocuklara bir pay düşer mi?

Soran: Pınar E. 16 Ekim 2026 Aile Hukuku Boşanma
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 16 Ekim 2026
Kısa cevapEşinize babasından kalan tarla ve daireler onun kişisel malıdır; boşanmada bu malların kendisinden pay isteyemezsiniz. Ancak bu mallardan evlilik süresince elde edilen kira gelirleri edinilmiş mal sayılır ve bu gelirlerin boşanma davası tarihinde mevcut kısmının yarısı üzerinde katılma alacağınız doğar. Çocuklar ise babaları hayattayken dedelerinin mirasında hak sahibi değildir.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 220. maddesi, bir eşin miras yoluyla ya da başka bir karşılıksız kazanma yoluyla edindiği malvarlığı değerlerini kişisel mal olarak sayar. Buna karşılık 219. maddeye göre "kişisel malların gelirleri" edinilmiş maldır. Yani kayınpederinizden kalan dairelerin kendisi paylaşıma girmez, ama bu dairelerden toplanan kiralar, bunlarla alınan araç ya da birikim gibi değerler tasfiyede hesaba katılır. Mal rejimi boşanma davasının açıldığı tarihte sona erer (TMK 225); tasfiye, o tarihte mevcut edinilmiş mallar üzerinden yapılır. Eşinizin katılma alacağınızı azaltmak amacıyla yaptığı devirler ve dava tarihinden önceki bir yıl içinde rızanız dışında yaptığı bağışlar da hesaba eklenir (TMK 229). Vekâletin kayınvalidenizde olması sonucu değiştirmez; gelir hukuken eşinize aittir.

Emsal: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 25.01.2024 tarihli, 2022/10152 E., 2024/515 K. sayılı kararında, evlilik içinde satın alınmış görünse de bedeli kayınpeder tarafından ödenen daire için açılan katılma alacağı davasında, "dava konusu taşınmazın, davalının karşılıksız kazandırma yoluyla edindiği kişisel malı niteliğinde olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir" tespiti onanmıştır. Miras ve bağış yoluyla gelen mallar bu nedenle tasfiye dışında kalır.

Ne yapmalısınız:

  • Mirasın intikal tarihini, taşınmazların tapu kayıtlarını ve kira sözleşmelerini mümkün olduğunca belgeleyin; kira gelirlerinin hangi hesaba yattığını tespit ettirin.
  • Boşanma davasını yurt dışında açarsanız mal rejimine hangi ülke hukukunun uygulanacağı ayrıca belirlenir; iki tarafın da Türk vatandaşı olması hâlinde Türk hukuku esas alınır, ancak bulunduğunuz ülkedeki rejimle farklar olabilir.
  • Katılma alacağı davası boşanma davasından ayrı açılır ve boşanmanın kesinleşmesinden itibaren on yıllık zamanaşımına tabidir; dava öncesinde tedbir istenebilir.

Miras mallarının kendisine değil, bu mallardan evlilik içinde elde edilen gelire odaklanan bir talep hazırlamanız daha gerçekçi olacaktır.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.