İçeriğe geç

Eşim boşanma davasından önce ortak evimizi vekâletle satmış, payımı alabilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 8 görüntülenme 23 Ekim 2026
Soru

Eşim benimle boşanma davası açtı. Dava açılmadan kısa süre önce, evliliğimiz sırasında aldığımız ve onun adına kayıtlı daireyi bir tanıdığına verdiği vekâletle sattırmış; o kişi de daireyi hemen başka birine satmış. Benim bundan hiç haberim olmadı. Dairenin satıldığını ve kime geçtiğini nasıl öğrenebilirim, bu evden hakkımı alabilir miyim?

Soran: Özlem T. 23 Ekim 2026 Aile Hukuku Boşanma
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 23 Ekim 2026
Kısa cevapEvet, hakkınızı isteyebilirsiniz. Evlilik içinde alınan daire eşinizin adına kayıtlı olsa da edinilmiş maldır ve mal rejiminin tasfiyesinde değerinin yarısı oranında katılma alacağı talep edebilirsiniz. Eşiniz daireyi sizin payınızı azaltmak için elden çıkardıysa, daire satılmamış gibi hesaba eklenir.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 229. maddesine göre bir eşin, mal rejimi sürerken diğer eşin katılma alacağını azaltmak kastıyla yaptığı devirler edinilmiş mallara değer olarak eklenir. Satış gerçekten yapıldı ve parası eşinize geçtiyse, satış bedeli zaten edinilmiş malın yerine geçen değer olarak hesaba girer. Daire karşılıksız ya da göstermelik bir bedelle aktarıldıysa ve eşinizin malvarlığı alacağınızı karşılamıyorsa, eksik kalan miktar için kazandırmadan yararlanan kişilere de dava açılabilir (TMK 241). Bu dava hakkı, öğrenmeden itibaren bir yıl ve her hâlde mal rejiminin sona ermesinden itibaren beş yıl içinde kullanılmalıdır. Daire aile konutu idiyse, sizin açık rızanız olmadan devri mümkün değildir (TMK 194); bu durumda kötü niyetli alıcılara karşı tapu iptali de gündeme gelebilir.

Emsal: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 06.03.2025 tarihli, 2024/3358 E., 2025/2449 K. sayılı kararında, eşin "mal rejiminin devamı süresince diğer eşin katılma alacağını azaltmak kastıyla yaptığı devirler mal rejiminin sona erdiği anda mevcutmuş gibi tasfiyeye dahil edilir" denilmiş; geçimsizlik döneminde babaya aktarılan paraları hesaba katmayan karar bozulmuştur.

Nasıl öğrenirsiniz: Boşanma veya mal rejimi davasında mahkemeden tapu müdürlüğüne yazı yazılmasını isteyebilirsiniz. Mahkeme dairenin tapu kaydını, satış senedini, vekâletnameyi ve satış bedelinin ödendiğini gösteren banka kayıtlarını getirtir. Kısa aralıklarla yapılan satışlar ve düşük bedeller, mal kaçırma kastının önemli göstergeleridir.

Ne yapmalısınız:

  • Boşanma davasında eşiniz adına kayıtlı ve son dönemde satılmış taşınmazların tapu kayıtlarının getirtilmesini isteyin.
  • Ev ailece oturduğunuz konutsa bunu ayrıca belirtin; rızanız olmadan yapılan satış ayrı bir iptal sebebidir.
  • Mal rejiminin tasfiyesi için dava açın ve eşinizin elindeki diğer malların da satılmaması için mahkemeden geçici önlem isteyin (TMK 169).
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.