İçeriğe geç

Emlakçıyla sözleşme imzalayıp ertesi gün vazgeçtim, cayma hakkım yok muydu?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 20 görüntülenme 13 Ekim 2026
Soru

Birkaç ay önce bir emlakçı aracılığıyla ev baktık, beğendik ve emlakçının ofisinde bir sözleşme imzalayıp kapora verdik. Ertesi gün vazgeçtik. Tüketici hakem heyeti kaporamızın iadesine karar verdi. Ama emlakçı hizmet bedeli için bize icra takibi başlattı, itirazımız sonuç vermedi ve mahkeme yaklaşık 17 bin TL ödememize hükmetti. 14 günlük cayma hakkımız olduğunu düşünüyorduk. Bu kararı kaldırmak için ne yapabiliriz?

Soran: Fikret A. 13 Ekim 2026 Gayrimenkul Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 13 Ekim 2026
Kısa cevap14 günlük cayma hakkı, internetten ya da iş yeri dışında kurulan sözleşmelere özgüdür; emlakçının ofisinde imzalanan sözleşmeye uygulanmaz. Bu yüzden itirazınızı yalnızca cayma hakkına dayandırdıysanız sonucun değişmemesi şaşırtıcı değildir. Asıl soru, emlakçının satış gerçekleşmeden ücrete hak kazanıp kazanmadığıydı. Karar artık verildiği için kalan seçenekler sınırlıdır.

Hukuki dayanak: Türk Borçlar Kanunu'nun 520. maddesine göre taşınmaz simsarlığı sözleşmesi yazılı yapılmadıkça geçerli değildir. 521. maddeye göre simsar, ancak faaliyeti sonucunda sözleşme kurulursa ücrete hak kazanır. Ancak bu kural emredici değildir. Belgede "vazgeçerseniz şu kadar ödersiniz" gibi bir cezai şart varsa emlakçı buna dayanabilir. Kanunun 182. maddesine göre hâkim aşırı gördüğü cezayı kendiliğinden indirir. Tüketiciye standart formla imzalatılan ağır şartlar ayrıca haksız şart denetimine tabidir.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 11.10.2022 tarihli, 2021/243 E., 2022/1283 K. sayılı kararında, satış kurulmadıkça "elbette ki emlakçı satışı gerçekleştiremezse sırf yer gösterdiği için ücrete hak kazanamayacaktır" denilmiştir. Aynı kararda, alıcının gösterilen evi emlakçıyı devre dışı bırakarak satın alması hâlinde ödeme yapacağına dair taahhüdün ise geçerli ve bağlayıcı olduğu kabul edilmiştir.

Karardan sonra ne yapılabilir:

  • Kararın size tebliğ edildiği tarihi kontrol edin. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 345. maddesine göre istinaf süresi tebliğden itibaren iki haftadır.
  • Ancak istinaf sınırı her yıl yeniden değerleme oranında artırılır. 17 bin TL civarındaki tutarlar güncel sınırın altında kalabilir; bu durumda karar kesindir ve kanun yolu yoktur.
  • Hakem heyetinin kaporanın iadesine ilişkin kararı da ilam gibi icra edilebilir; karara itiraz edilmesi icrayı kendiliğinden durdurmaz. Kapora emlakçıdaysa onu icra yoluyla isteyebilir ve iki borcun birbirinden düşülmesini talep edebilirsiniz.

Öneri: Karar ile hakem heyeti kararını birlikte bir avukata inceletin. Karar kesinse, faiz ve masraf işlemeden ödeyip kapora alacağınızı ayrıca takip etmek çoğu zaman en az zararlı yoldur.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.