İçeriğe geç

Boşanma davasında tanık listemdeki kişi yerine başka birini dinletebilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 19 Ekim 2026
Soru

Boşanma davasını ben açtım; bir hafta sonra ikinci duruşma var ve tanıklarım dinlenecek. Listemde iki kişi var. Biri gelecek ama diğerine tebligat yapıldığı hâlde gelmeyebilir. Asıl olayları bilen başka bir yakınım daha var ve onun anlatacakları benim için çok daha önemli. Listede olmayan bu kişiyi duruşmada dinletebilir miyim ya da gelmeyen tanığın yerine onu yazdırabilir miyim? Nasıl bir yol izlemem gerekir?

Soran: Nesrin Y. 19 Ekim 2026 Usul Hukuku Deliller
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 19 Ekim 2026
Kısa cevapKural olarak hayır. Tanık listesine yazılmamış kişi dinlenemez ve ikinci bir liste verilemez. Bunun iki yumuşak noktası vardır: karşı taraf açıkça itiraz etmezse hâkim listede olmayan tanığı dinleyebilir; gelmeyen tanığınızı da zorla getirtme hakkınız vardır, onu dinlemekten vazgeçmeyin.

Hukuki dayanak: Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 240. maddesinin ikinci fıkrası açıktır: tanık listesinde gösterilmemiş olan kimseler tanık olarak dinlenemez ve ikinci bir liste verilemez. Bu yasak, davanın sürpriz tanıklarla uzamasını önlemek içindir ve hâkim tarafından kendiliğinden uygulanır. Ancak uygulamada, listede olmayan tanığın dinlenmesine karşı taraf duruşmada açıkça muvafakat ederse mahkemeler bu tanığı dinleyebilmektedir; çünkü kural karşı tarafı korumak için konulmuştur. Kanunun 243. maddesi ise liste için kesin süre verilip dinlenme günü belirlenen hâllerde, taraf o duruşmada tanığı hazır bulundurursa listesiz de dinlenebileceğini söyler; bu istisna liste hiç verilmemiş durumlar içindir, sizin gibi liste vermiş bir taraf için yeni isim eklemeye izin vermez.

Gelmeyen tanık: 245. maddeye göre usulüne uygun çağrıldığı hâlde mazeretsiz gelmeyen tanık zorla getirtilir ve disiplin para cezasına çarptırılır. Yani tebligat yapılmış tanığınız gelmezse mahkeme onu dinlemekten vazgeçmez; zorla getirme kararı verilir ve bir sonraki celsede dinlenir. Bu, dava süresini biraz uzatır ama tanığınızı kaybettirmez.

Ne yapmalısınız:

  • Duruşmadan önce listedeki iki tanığınızla konuşup mutlaka gelmelerini sağlayın; gelmeyen tanık için duruşmada zorla getirme talep edin, "tanığımdan vazgeçtim" demeyin.
  • Üçüncü yakınınızı duruşmaya getirin ve mahkemeden, karşı tarafın muvafakati hâlinde dinlenmesini talep edin. Karşı taraf itiraz ederse bu tanık dinlenmez; bu durumda ısrar etmek yerine mevcut tanıklarınıza yoğunlaşın.
  • Bu kişinin bildiği olaylar dava dilekçenizde yazılı olaylarsa, aynı olayları diğer tanıklarınızın da anlatması ispat için yeterli olabilir; tanık sayısı değil, anlatımın somut ve görgüye dayalı olması önemlidir.
  • Olaylar dilekçede hiç yazılmadıysa, tanık sorunundan önce bu olayların davaya dâhil olup olmadığını avukatınızla kontrol edin.

Duruşmaya hazırlıklı gidin: tanıklarınızın hangi olayı, hangi tarihte ve nasıl gördüğünü önceden netleştirmek, listede olmayan tanık tartışmasından çok daha fazla sonuç getirir.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.