İçeriğe geç

Babam dedemden önce öldü; annem dedemin mirasından pay alabilir mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 17 görüntülenme 12 Ekim 2026
Soru

Babamı birkaç yıl önce kaybettik, onun mirasını annem, kardeşlerim ve ben aramızda paylaştık. Babamın babası olan dedem hâlâ hayatta. Dedem vefat ettiğinde annem onun mirasından pay alabilir mi? Bir gelin kayınpederine mirasçı olabiliyor mu, yoksa babamın alacağı pay bize mi geçer?

Soran: Bahar S. 12 Ekim 2026 Miras Hukuku Miras Paylaşımı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 12 Ekim 2026
Kısa cevapHayır, anneniz kayınpederinin yasal mirasçısı değildir. Babanızın dedenizden alacağı pay ise kaybolmaz; dedeniz vefat ettiğinde bu pay, babanızın çocukları olan size ve kardeşlerinize eşit olarak geçer.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'na göre yasal mirasçılar mirasbırakanın kan hısımları ve sağ kalan eşidir. Gelin ile kayınpeder arasındaki ilişki kan hısımlığı değil kayın hısımlığıdır ve mirasçılık doğurmaz. Kanunun 495. maddesine göre mirasbırakanın birinci derece mirasçıları altsoyudur; mirasbırakandan önce ölmüş çocuğun yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyu alır. Yani babanız hayatta olsaydı dedenizden alacağı pay, onun yerine size ve kardeşlerinize kalır. Annenizin babanızdan aldığı miras ise yalnızca babanızın ölüm anındaki malvarlığıyla sınırlıdır; dedenizin mallarını kapsamaz.

Örnek: Dedenizin iki çocuğu varsa ve eşi hayatta değilse, mirasın yarısı amcanıza ya da halanıza, diğer yarısı babanızın çocukları arasında eşit olarak paylaşılır. Dedenizin eşi hayattaysa, kanunun 499. maddesine göre altsoyla birlikte mirasçı olan eşe mirasın dörtte biri düşer; kalan kısım çocuklar arasında bu oranlarla bölünür.

Annenize pay kalabilir mi: Dedeniz vasiyetname düzenleyerek annenize bir mal bırakabilir. Bu vasiyet, sizin ve diğer mirasçıların saklı paylarını zedelemediği ölçüde geçerlidir. Ayrıca miras size geçtikten sonra kendi payınızı dilediğiniz gibi annenizle paylaşmanız da mümkündür; bu, hukuken sizin kendi payınız üzerinde yapacağınız bir bağıştır.

Ne yapmalısınız:

  • Dedeniz vefat ettiğinde sulh hukuk mahkemesinden ya da noterden mirasçılık belgesi alın; belgede babanızın yerine siz ve kardeşleriniz yer alacaksınız.
  • Mirasın borçlu olabileceğinden şüpheleniyorsanız, ölümü öğrendiğiniz tarihten itibaren üç ay içinde mirası reddetme hakkınızı değerlendirin.
  • Taşınmazların paylaşımında anlaşmazlık çıkarsa, ortaklığın giderilmesi davasından önce arabulucuya başvurmanın zorunlu olduğunu unutmayın.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.