İçeriğe geç

Annemin babam öldükten sonra aldığı evde üvey kardeşlerimin miras hakkı var mı?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 18 görüntülenme 19 Ekim 2026
Soru

Annemin ilk evliliğinden iki çocuğu var. O evlilik bittikten sonra babamla evlenmiş ve ben doğmuşum. Babam ben küçükken vefat etti. Annem babamın ölümünden yıllar sonra kendi birikimiyle bir ev satın aldı. Annem ileride vefat ederse bu evde, babamdan olmayan üvey kardeşlerimin de miras hakkı olacak mı, yoksa ev yalnız bana mı kalır?

Soran: Ezgi T. 19 Ekim 2026 Miras Hukuku Miras Paylaşımı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 19 Ekim 2026
Kısa cevapEvet, hakları vardır. Ev annenizin adına olduğu için annenizin mirasına girer ve annenizin bütün çocukları, hangi evlilikten olduklarına bakılmaksızın, eşit mirasçıdır. Evin babanızın ölümünden sonra alınmış olması bu sonucu değiştirmez; aksine, evin babanızın mirasıyla hiçbir ilgisi olmadığını gösterir. Buna karşılık babanızdan kalan ya da kalacak mallarda üvey kardeşlerinizin hiçbir hakkı yoktur.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 495. maddesine göre mirasbırakanın birinci derece mirasçıları altsoyudur ve çocuklar eşit olarak mirasçıdır. Kanun, çocuklar arasında anne-baba ortaklığına göre bir ayrım yapmaz. Anneniz vefat ettiğinde evli değilse ev üç çocuk arasında üçte bir oranında paylaşılır. Anneniz yeniden evlenmişse 499. maddeye göre sağ kalan eş mirasın dörtte birini alır, kalan dörtte üç çocuklar arasında eşit bölünür.

Babanızın mirası: Babanızın ölümüyle onun malvarlığı anneniz (dörtte bir) ile size (dörtte üç) kalmıştır. Üvey kardeşleriniz babanızın altsoyu olmadığından bu mirasta pay sahibi değildir. Annenizin babanızdan aldığı dörtte birlik pay ise annenizin malvarlığına girdiği için, anneniz vefat ettiğinde o paydan üvey kardeşleriniz de yararlanır.

Anneniz sağken ne yapabilir: Anneniz kendi malı üzerinde serbestçe tasarruf edebilir. Evi size satabilir, bağışlayabilir ya da vasiyetle bırakabilir. Ancak 505 ve 506. maddelere göre altsoyun saklı payı yasal miras payının yarısıdır; üvey kardeşleriniz, saklı paylarını zedeleyen bağış ya da vasiyete karşı annenizin ölümünden sonra tenkis davası açabilir. Gerçek bir satış bedeli ödenmeden tapuda satış gösterilmesi de muvazaa iddiasıyla iptal ettirilebilir. Bu nedenle anneniz evi size bırakmak istiyorsa, bunu bir avukatla planlamak ve gerekçelerini belgelemek gerekir.

Ne yapmalısınız:

  • Annenizin ölümünden sonra mirasçılık belgesi alın; mirasçılar ve payları bu belgede görünür.
  • Üvey kardeşlerinizle anlaşabilirseniz miras paylaşım sözleşmesi ya da tapuda doğrudan devir ile evin size kalması sağlanabilir.
  • Anneniz şimdiden bir düzenleme yapmak istiyorsa, saklı pay kurallarına uygun bir vasiyetname ya da ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi seçenekler değerlendirilmelidir.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.