İçeriğe geç

Anneannemden kalan tarlalara dedemin ikinci eşi mirasçı olur mu?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 17 görüntülenme 19 Ekim 2026
Soru

Anneannem yıllar önce vefat etti; ona babasından kalan birkaç tarla vardı ve bunlar hâlâ onun adına kayıtlı. Anneannem öldükten sonra dedem yeniden evlendi. Geçen ay dedem de vefat etti. Dedemin ikinci eşi şimdi bu tarlalarda hak iddia ediyor. Tarlalar anneannemin ailesinden geldiği için ikinci eşin bir hakkı olmayacağını düşünüyoruz. Haklı mıyız?

Soran: Nermin B. 19 Ekim 2026 Miras Hukuku Miras Paylaşımı
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 19 Ekim 2026
Kısa cevapTarlalar anneannenizin ailesinden gelmiş olsa da, dedenizin ikinci eşinin sınırlı bir payı olabilir. Çünkü anneanneniz öldüğünde dedeniz onun mirasçısı olmuş ve tarlalarda dörtte birlik bir pay kazanmıştır. Dedeniz ölünce bu pay onun mirasına girer ve ikinci eş, dedenizin mirasçısı olarak bu paydan hisse alır. Ancak bu hisse tarlaların tamamı üzerinde değil, dedenizin payı üzerindedir.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 495. maddesine göre mirasbırakanın birinci derece mirasçıları altsoyudur ve çocuklar eşit mirasçıdır; 499. maddeye göre sağ kalan eş, altsoyla birlikte mirasçı olduğunda mirasın dörtte birini alır. Anneannenizin ölümüyle tarlaların dörtte üçü çocuklarına, dörtte biri dedenize kalmıştır. Tarlaların anneannenize babasından kalmış olması, yani kişisel mal niteliği, mal rejimi tasfiyesinde önem taşır; ancak miras paylarını değiştirmez. Dedenizin ölümüyle onun dörtte birlik payı bu kez dedenizin mirasçılarına geçer: ikinci eş dedenizin mirasının dörtte birini, dedenizin çocukları (ve anneniz ya da teyzeleriniz ölmüşse onların çocukları) kalan dörtte üçü alır. Sonuç olarak ikinci eşin tarlalar üzerindeki payı, kabaca on altıda bir kadardır.

İki uyarı: Birincisi, anneanneniz 2002'den önce vefat ettiyse eski Medeni Kanun hükümleri uygulanır ve sağ kalan eşin payı farklı biçimde hesaplanır; ölüm tarihi mutlaka kontrol edilmelidir. İkincisi, tapunun hâlâ anneannenizin adına olması hakların doğmasını engellemez; miras, ölüm anında kendiliğinden geçer ve dedenizin payı tapuya işlenmemiş olsa bile ikinci eşe intikal eder.

Ne yapmalısınız:

  • Önce anneanneniz, sonra dedeniz için mirasçılık belgesi alın (noterden ya da sulh hukuk mahkemesinden); mirasçılar ve payları bu belgelerde görünür.
  • Tapuda intikal işlemini yaptırın; böylece her mirasçının payı belli olur ve ikinci eşin iddiası ölçüsüne indirgenir.
  • Dedenizin ikinci eşiyle evliliği 2002 sonrasıysa, dedenizin evlilik içinde edindiği başka mallar için ayrıca mal rejimi tasfiyesi gündeme gelebilir; tarlalar bu kapsamda değildir.
  • Paydaşlar anlaşamazsa ortaklığın giderilmesi davası açılabilir; bu dava için önce arabulucuya başvurmak zorunludur. İkinci eşin küçük payını satın alarak sorunu kapatmak çoğu zaman daha pratiktir.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.