İçeriğe geç

Anlaşmalı boşandık, eski eşim tebligat masrafını istiyor; ödemezsem boşanma olmaz mı?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 7 görüntülenme 23 Ekim 2026
Soru

Eşimle anlaşmalı boşanma davası açtık; dava onun tarafından açıldı, ben davalıydım. Mahkeme boşanmaya karar verdi ve karar ikimize de tebliğ edildi; ben başka şehirde yaşadığım için tebligatı geç aldım. Şimdi eski eşim, tebligat masrafı olarak iki bin liraya yakın para ödediğini, bunu benim ödemem gerektiğini, ödemezsem boşanmanın gerçekleşmeyeceğini söylüyor. Bu doğru mu?

Soran: Sedat Y. 23 Ekim 2026 Usul Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 23 Ekim 2026
Kısa cevapHayır. Boşanmanın kesinleşmesi, tebligat ya da başka bir masrafın eşler arasında kimin tarafından üstlenildiğine bağlı değildir. Karar her iki tarafa usulüne uygun tebliğ edildikten sonra istinaf süresi içinde başvuru yapılmazsa ya da taraflar kanun yolundan feragat etmişse kesinleşir. Tebligat ikinize de yapıldığına göre bu aşama zaten tamamlanmıştır.

Hukuki dayanak: Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 345. maddesine göre istinaf süresi iki haftadır ve kararın taraflara usulen tebliğiyle işlemeye başlar. Anlaşmalı boşanmalarda taraflar çoğu zaman duruşmada kanun yolundan feragat eder; bu durumda karar daha erken kesinleşir. Kesinleşen karar mahkemece nüfus müdürlüğüne bildirilir.

Masrafları kim öder: Davayı açan taraf harç ve gider avansını dava açarken yatırır (HMK 120). Yargılama giderlerinin sonunda kime yükletileceğini mahkeme hükümde belirler (HMK 326). Anlaşmalı boşanmalarda kararda çoğunlukla tarafların yaptıkları masrafların kendi üzerlerinde bırakılmasına hükmedilir; protokolde de buna dair bir madde bulunabilir. Kararda size yükletilmiş bir yargılama gideri yoksa, eski eşinizin bu parayı sizden istemesinin hukuki bir dayanağı yoktur. Kararda giderin size yükletildiği yazıyorsa bu tutar ancak karar üzerinden icra yoluyla istenebilir; bu da boşanmanın geçerliliğini etkilemez.

Ne yapmalısınız:

  • Kararın hüküm kısmında yargılama giderleri hakkında ne yazdığını okuyun; protokolde masraflarla ilgili bir madde varsa ona da bakın.
  • Kararın kesinleşip kesinleşmediğini UYAP Vatandaş Portal'dan, mahkeme kaleminden ya da e-Devlet'teki nüfus kaydınızdan kontrol edin.
  • Kararda böyle bir yükümlülük yoksa ödeme yapmak zorunda değilsiniz; bu konudaki mesajları saklayın.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.